Dve pobede do Samprasa 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Prijavljivanje Novaka Đokovića za „mali“ turnir u Beču bilo je iznenađujuće samo na prvu loptu, pošto je svakome ko prati poteru Rafaela Nadala za prvim reketom sveta jasno da lider ATP liste na taj način želi dodatno da utekne Špancu, očvrsne svoje status u poretku tenisera i na vreme odbrani tron na kraju sezone, što bi mu donelo još jedno posebno mesto u istoriji „belog sporta“.

Kako bi uspeo u svom naumu nije nužno čak ni da osvoji svih 500 bodova, koliko pripada pobedniku takmičenja u austrijskoj prestonici.

Da bi šestu godinu za redom završio kao najbolji na planeti i tako izjednačio rekord svog idola iz dečačkih dana, Amerikanca Pita Samprasa, biće dovoljno da dobije samo dva meča tamo gde ga nije bilo još od davne 2007. godine.

Posle odbrane titule na Rolan Garosu, Nadal ima 9.850 bodova, a taj saldo može popraviti samo još na turniru u Parizu i tokom završnog Mastersa u Londonu, gde bi sa dve titule dogurao do 11.590 bodova. S druge strane, poraženi finalista poslednjeg gren-slema počeo je sa 11.740, pa bi u slučaju da potuče konkurenciju i u Beču i u glavnom gradu Engleske otišao na 13.540 bodova i imao ih čak 3.690 više od Nadala.

Tim: Nikad jači turnir

Titulu na bečkom turniru brani Austrijanac Dominik Tim, a osim Đokovića posao će probati da mu pokvare još neki momci iz Top 10, poput Stefanosa Cicipasa, Danila Medvedeva, Dijega Švarcmana…

– Probaću da do utorka ponovo budem u najboljoj formi, jer će mi to biti neophodno zbog „ludog“ žreba ove godine. Ne znam da li je turnir ikada bio ovoliko jak – svestan je treći reket sveta, osvajač poslednjeg US opena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari