Dvocifren broj promašenih zicera zbog kojih bi sezona Crvene zvezde mogla da bude košmarna 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Crveno-beli protiv Partizana ponovo pokazali veliko nesnalaženje u idealnim šansama za postizanje pogotka.

Navijači Crvene zvezde sigurno su se tokom 172. večitog derbija mnogo puta zapitali šta bi još trebalo da se desi pa da njihovi miljenici matiraju Aleksandra Jovanovića.

Jeste rođeni Nišlija bio bravurozan na golu Partizana, poskidao je čitav niz zicera koje su stvorili crveno-beli, ali je odgovornost samih egzekutora u redovima Vladana Milojevića sigurno bila velika.

Nije samo u pitanju večiti derbi, utisak je da Zvezda od početka sezone hronično pati za igračem koji će biti u stanju da iz jednostavnih pozicija rutinski daje golove.

Jeste Šerif Endijaje bolja verzija sebe od povratka dokazanog stručnjaka, počeo je i da postiže golove u kontinuitetu, ali je i dalje utisak da nije tip napadača iz takozvane grupe „rutinera“.

I na 172. večitom derbiju imao je brojne prilike da matira Jovanovića i svaki put bi se spetljao, loše zahvatio loptu ili kasnio sa postavljanjem, što negde pokazuje da jednostavno nije profil centarfora kakav je neophodan Crvenoj zvezdi.

Bez pobede na četiri najvažnija meča

Odlika odličnih napadača ili ofanzivnih igrača jeste da pogotke postižu i iz polušansi, tačnije retkih prilika kada bi se našli u pozicijama za egzekuciju.

Zvezda je zbog nedostatka iste pala na četiri najvažnija ovosezonska ispita – dva večita derbija i dvomeč sa Jang Bojsom.

Da je ishod na tim mečevima bio drugačiji, a mnogi su mišljenja da je morao biti, crveno-beli bi obezbedili proleće u Evropi i verovatno bi danas bili lideri u Superligi.

Ako bi se utisak ostavio po strani i zaključak svodio na osnovu statistike na pomenutim utakmicama, Zvezda je na volšeban način uspela da sama sebi „puca u noge“.

Imala je čak devetnaest šansi iz kategorije zicera i gotovo 90 udaraca ka protivničkom golu.

Na oba večita derbija bila je daleko bolji rival. Dominirala je terenom, stvarala prilike, postigla je i tri gola, ali je to bilo dovoljno za svega jedan osvojeni bod.

Samo na onom subotnjem šutirala je više od dvadeset puta ka rivalskom golu, napravila je gotovo dvocifren broj izglednih prilika, onih šansi na čijim je završecima lopta išla unutar gola koji je sjajno čuvao Aleksandar Jovanović.

Endijaje i Bukari – sirov materijal

Nije samo Endijaje kumovao remiju u 172. večitom derbiju, Osman Bukari takođe može da ponese trofej „luzera“ s obzirom na to da nije mogao da postigne gol iz četiri odlične situacije.

Ganjanin ima brzinu, idealan je za način igre u kojoj je transformacija iz odbrane u napad veoma važna, ali je njegova tehnika šuta vrlo upitna.

Položaj tela prilikom šuta, samog stopala, same ideje gde želi da šutira… sve su to segmenti igre Bukarija koji su za sveobuhvatnu analizu.

Takođe, Endijaje je neko kome je brzina vrlo upitna, sam način trčanja, kao i kvalitet šuta iz trka.

Kod njegove prve velike šanse na subotnjem derbiju jasno se videlo koliko je tanak prilikom šuta iz punog trka.

Lopta mu je išla na levu nogu i umesto da se opredelio kako bi mogao da šutira, udario je loptu na improvizovan način i omogućio Jovanoviću da nadogradi samopouzdanje.

Zvezda je sličan košmar proživela i u dvomeču sa Jang Bojsom. Kada je bila domaćin igrala je otvoreno, stvarala je prilike, postigla i dva gola (2:2) ali kao ni u Bernu, nije bila umešna da iz sasvim korektnih situacija dođe do egzekucije.

U Švajcarskoj je već na početku meča imala dve sjajne prilike i upravo su Endijaje i Bukari promašili iz nemogućih pozicija.

Ganjanin je polovinom prvog poluvremena izašao sam ispred golmana Antonija Račopija ali nije znao kako da ga matira.

Sličan scenario viđen je na oba ovosezonska derbija i ukoliko Zvezda ne bude osvojila titulu, ove četiri utakmice sigurno će biti okarakterisane kao uralgične tačke košmarne takmičarske godine.

Endijaje je skupo plaćen (oko 4.000.000 evra), baš kao i Bukari kako bi stZvezda lakše stvarala šanse, davala golove i pravila jasniju kvalitativnu razliku na terenu.

Nisu samo njih dvojica odgovorni za golgetersko nesnalaženje crveno-belih, ali su njihovi promašaji nekako najupadljiviji i sigurno posebno iritantni za navijače Zvezde.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari