Džordanke na aukciji prodate za 2,2 miliona dolara 1foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Protok vremena pojedinim stvarima samo daje na dodatnoj vrednosti. Iako je već dvadeset godina u igračkoj penziji, patike Majkla Džordana samo dobijaju na značaju i stvar su prestiža kod kolekcionara.

Bez konkurencije, Majkl Džordan ima brend, koji je među profesionalnim sportistima neprevaziđen. Samo na osnovu zarade od svog brenda, najbolji košarkaš svih vremena godišnje zarađuje više od 100 miliona dolara.

Džordanke su verovanto patike koje imaju najveću vrednost, još od prvih pari koje je Džordan, sa svojim logom, obuo 1986.

Svaka nova verzija na tržištu je za kompaniju Najki bila apsolutno isplativa. Džordanke, ni nakon odlaska Majkla Džordana u igračku penziju, nisu izgubile na vrednosti, naprotiv.

Kao dokaz tome pokazatelj je i poslednja informacija da su Džordanke koje je neprevaziđeni košarkaš Čikago Bulsa nosio na drugom meču finalne serije protiv Jute 1998. godine, prodate za rekordnih 2,2 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Sotbi.

Time je postavljen rekord u smislu najskuplje prodatih patika ikada.

Džordan je time samo potvrdio da je „kralj aukcija“ s obzirom na to da je oborio sopstveni rekord za patike (1,4 miliona dolara iz 2021). Takođe, njegov dres prodat je za rekordnih 10,1 miliona dolara u septembru 2022. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari