EHF ne toleriše dugovanja, Vardar izbačen iz Evrope 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Čelnici Evropske rukometne federacije rigorozni prema bivšem kontinentalnom šampionu.

Čuveni makedonski klub pokorio je Evropu 2017. i 2019. godine, ali ta zaostavština nije mogla da ga spase uskraćivanja klupskih takmičenja pod okriljem EHF. I to njegovom krivicom, pa je Izvršni komiter EHF-a danas samo  konstatovao da skopski crveno-crni ne ispunjavaju kriterijum za učešće, zbog dugovanja svojim bivšim i sadašnjim igračima.

„Odluka Izvršnog komiteta EHF prati period od skoro dve godine u kome je EHF pokušavao da reši problem neplaćanja ugovorenih igrača od strane kluba i tako zadrži klub iz Skoplja na najvišem nivou. S obzirom da je Vardar odlučio da svoj stav aktivno iznese medijima, Evropska rukometna federacija odlučila je da da javni odgovor. Ovaj odgovor se istovremeno dostavlja direktno klubu. Evropska takmičenja na klupskom nivou imaju veoma osetljivu strukturu i mnogo zavise od integriteta klubova učesnika. Da bi se raščistile sve stvari sa Vardarom, bilo je dosta pismene komunikacije, pa čak i ličnih razgovora i jasnih rokova EHF je dao“, stoji u saopštenju EHF-a.

U nastavku otvorenog pisma javnosti potencira se izgubljeno strpljenje prema čelnicima kluba koji je nekada plivao u (ruskim) parama i dovodio rukometne ale, a sada ne može da valorizuje duplu krunu iz minule sezone i direktan plasman u Ligu šampiona.

„Nažalost, predstavnici kluba nisu mogli da ispoštuju ove datume i daju strategiju odlaganja ili isplatu. Uplate su vršene samo delimično, a nekoliko puta je bilo pokušaja da se termini odlože za sledeću sezonu. Izvršni komitet na sednici prošlog petka jednoglasno je doneo zaključak da Vardar nije ispunio dogovorene poslove, niti je izvršio isplate na vreme i samim tim ne ispunjava kriterijume za učešće u Evropskim kupovima u sezoni 22/23. Depozit sa računa EHF-a je već prebačen na račun kluba i dodatno će pratiti prenos preostalih sredstava koje klub treba da dobije. Evropska rukometna federacija žali što je bilo neophodno preduzeti takav korak i ističe da to nije u interesu federacije, ali da je situacija koju je izazvao bivši klub rezultirala deficitima koje nije trebalo samo da pokrije novi klub“, objasnio je EHF.

Nije pomogla ni intervencija Rukometnog saveza Makedonije, pa Skopljancima ostaje samo da se nadaju čudu u vidu prihvatanja najavljene sudske žalbe i ukidanja drakonske odluke. U suprotvnom, verovatan je egzodus prvotimaca i odlazak španskog trenera Davida Davisa. U međuvremenu, specijalnoj pozivnici za LŠ nadaju se slovenački i hrvatski prvak, Celje ili Zagreb.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.