Ekološki aktivisti krivi za narušavanje reda posle pokušaja da uđu na stazu F1 1Foto: Shutterstock/BAKOUNINE

Britanski sud proglasio je danas krivim šestoro ekoloških aktivista za ozbiljno narušavanje javnog reda, nakon što su pokušali da uđu na stazu Formule 1 tokom trke u Silverstonu.

Aktivisti iz grupe „Samo zaustavi naftu“, četiri muškarca i dve žene, pokušali su da uđu na stazu tokom trke na Silverstonu 3. jula prošle godine.

Oni su se izjasnili da nisu krivi po optužbama za izazivanje nereda u javnosti, ali su posle dve i po nedelje suđenja proglašeni krivima. Presude će biti izrečene 31. marta.

„Očigledno je postojao neposredni rizik od nanošenja ozbiljne štete. Očigledno je da su ih vozila mogla udariti pri punoj brzini. Njihovi postupci su takođe ugrozili vozače i redare“, naveo je tužilac Sajmon Džons.

Jedan aktivista rekao je da su se oni trudili da „njihova akcija bude što bezbednija“.

„Znao sam da sam što je moguće bezbedan“, naveo je on.

Grupa „Samo zaustavite naftu“ traži prestanak istraživanja fosilnih goriva u zemlji. Osim akcije na trci Formule 1, oni su blokirali puteve, bacali su tečnu hranu na umetničke slike u muzejima, organizovali upade na fudbalske terene.

Ta grupa je prošlog meseca saopštila da je bilo više od 2.000 hapšenja tokom njihove „mobilizacije“ u aprilu prošle godine, a da je 150 ljudi u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari