„El klasiko“ bez imena i himne 1Fudbaleri Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Utakmica između selekcije Kosova i reprezentacije Španije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru imala je svoju predigru na konferenciji za medije, tokom koje je vezni fudbaler gostiju Pablo Sarabija izbegao da pomene ime rivala sa kojim se njegova ekipa sastaje.

Sarabija je u više navrata upotrebio izraz „domaći tim“, što je u jednom trenutku izazvalo bes domaćih novinara.

Ovo je samo drugo poluvreme svojevrsnog političko-fudbalskog derbija čije je prvi odigran pred meč ove dve selekcije u martu ove godine u Sevilji. – Zastava Kosova neće biti izložena pored španske, jer ne simbolizuje suverenu zemlju, dok će himna Kosova biti najavljena kao “muzika sa teritorije Kosova” – napisali su iz FS Španije tada na tviteru.

Kosovo je postalo članica UEFA na Kongresu koji je održan 3. maja 2016. godine, kada je 28 zemalja članica Evropske fudbalske federacije glasalo „za“, a 24 „protiv“ (dva listića su bila nevažeća) a samo nekoliko dana kasnije, zajedno sa Gibraltarom, primljeni su i u FIFA.

Ipak, igranje ove reprezentacije u međunarodnim takmičenjima i dalje izaziva kontraverze.

Nama najpoznatija su dešavanja pred meč između Kosova i Crne Gore u julu 2019. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pre kojeg je selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković podneo ostavku, a Mirko Ivanić i Filip Stojković odbili da igraju.

Iako ponegde navode da je Kosovo svoj prvi meč odigralo još 29. novembra 1942. godine protiv selekcije Tirane na proslavi 30 godina od nezavisnosti Albanije, svoju prvu nezvaničnu utakmicu selekcija Kosova odigrala je protiv Albanije 7. septembra 2002. godine. FIFA je 2014. dozvolila ovoj selekciji da igra zvanične prijateljske utakmice, a prvi protivnik bio im je Haiti u duelu koji je odigran na stadionu nekadašnje Trepče u nekadašnjoj Titovoj Mitrovici.

U septembru 2016. su remijem protiv Finske (1:1) debitovali u takmičenjima, i to u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Već tri godine selektor je 70-godišnji Švajcarac Bernard Šalande, koji je nekada bio i selektor Jermenije, mlađih selekcija svoje zemlje, a od klubova je vodio gotovo sve poznatije švajcarske timove.

Stadion Fadilj Vokri

Reprezentacija igra svoje mečeve kao domaćin na stadionu „Fadilj Vokri“, koji nosi ime po legendarnom fudbaleru Prištine i Partizana, prvom predsedniku Fudbalskog saveza Kosova.

Radi se o bivšem stadionu fudbalskog kluba Priština, čija izgradnja je započeta 1951. a završena dve godine kasnije. Rekonstruisan je 2018. godine i sada prima 13.5000 gledalaca. Prva strana reprezentacija koja je igrala na ovom objektu bila je Albanija, koja je u prijateljskom meču 7. septembra 2002. godine pobedila 1:0.

Vojvoda rekorder

Najviše utakmica u dresu Kosova, po 38, odigrali su Mergim Vojvoda, fudbaler Torina i Amir Rahmani, član Napolija. Najbolji strelac je napadač Lacija Vedat Nurići, koji je na 32 utakmice postigao 17 golova. Kapiten reprezentacije je golman Empolija Samir Ujkani.

Ivić prvi Srbin u selekciji

Ilija Ivić, fudbaler rođen u selu Kišnice kod Gračanice, koji nastupa za prištinski klub Fljamurtari prihvatio je u februaru prošle godine poziv da zaigra za reprezentaciju Kosova do 19 godina. U razgovoru za Danas Ivić je tada rekao da je srećan što neko ceni njegov talenat.

– Iskreno, bio sam srećan, jer neko ceni moj trud i moje zalaganje. Osećao sam se fenomenalno. Kako može da se oseća fudbaler kada dobije poziv neke reprezentacije. Politika me toliko ne zanima. Hoću da pokažem fudbal na terenu i da sve bude najbolje, a šta će ko da kaže. Iskreno, politika me uopšte ne zanima – rekao je tada Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari