Eliminacije silnih favorita donele našem asu uzlet do 24. mesta na ATP listi 1Foto: WILL OLIVER/EPA (Arhiva)

Dušan Lajović ima čime da žali i čime da se ponosi posle turnira u Monte Karlu.

Mogao je da osvoji prvu masters titulu u karijeri, što nije pošlo za rukom nijednom teniseru iz Srbije osim Novaku Đokoviću, probije se u njemu naučno-fantastičnih Top 20 na ATP listi i postane bogatiji za bezmalo milion evra, ali nije se snašao u finalu sa Italijanom Fabio Fonjinijem – 0:2 (3:6, 4:6), pa mu za utehu ostaje to što je za samo nedelju dana skočio sa 48. na 24. mesto, otišao dalje od zemljaka i prvog nosioca turnira, zadivivši teniski svet eliminacijama favorita: Belgijanca Davida Gofana, Austrijanca Dominika Tima i Rusa Danila Medvedeva.

Iako je bio bolestan pre dolaska u mondensko letovalište na Mediteranu.

Da li ga je stigao umor, euforija i trema uhvatili pod svoje, žuljevi na nozi mu nisu dozvolili da se razmaše ili je iskusniji protivnik „samo“ bio kvalitetniji i pametniji, tek 28-godišnji momak iz Stare Pazove nije ličio na neustrašivog „lava“ iz prošlih dana. Hteo je da se nadigrava, trudio se iz petnih žila da poništi brejkove Fonjinija, povremeno i uspevao, međutim nije nikako uspevao da uhvati svoj ritam, poveća distancu kada povede ili stane na put nizovima kolege s kojim se nikada ranije sastajao. Iako se Fabio tokom meča borio sa povredama skočnog zgloba i zadnje lože, zbog čega je morao da zatraži i medicinski tajm-aut, to ga nije sprečilo da gura u zamišljenom smeru. Posle Dušanovih 2:1 u prvom setu, tri leta stariji Italijan je iskoristio Dušanovu nervozu i pogrešne izbore, otišao na 4:2, uskoro i na 5:3, a onda rutinski zaokružio priču u prvom setu. Lajović mu se revanširao brejkom za 1:1 u drugom delu susreta na „Renije“ terenu, prišao na 2:3 i 4:5, međutim nije bilo one energije i koncentracije na putu do finala, pa je morao da se zadovolji utešnom nagradom.

Fonjini je od prve masters titule u karijeri zaradio 1.000 ATP bodova i 958.955 evra, vrednih proboja do 12. mesta, dok su našem teniseru od 98 minuta borbe ostali 600 bodova i 484.950 evra. Spoznaja da može mnogo više od onoga što je do sada činio u karijeri, takođe. Još kada bi fenomenalne partije iz Monte Karla uspeo da produži na sledećim turnirima na šljaci, gde će ga rivali sada ozbiljnije gledati, a njegov tenis biti predmet dubljih analiza kolega koji mu se nađu na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari