Eliud Kipčoge istrčao maraton u Beču za manje od dva sata 1Kipčoge nakon trke Foto: Beta/AP/Ronald Zak

Olimpijski šampion i svetski rekorder iz Kenije Eliud Kipčoge napravio je istorijski rezultat istrčavši danas maraton u Beču za sat 59 minuta i 40 sekundi.

On je postao prvi sportista koji je istrčao maraton za manje od dva sata. Kako prenose Gardijan i Indipendent, Kenijac je završio četiri kruga staze duge 9,4 kilometara oko parka Prater u centru austrijske prestonice, a podržalo ga je hiljade obožavalaca.

„Osećam se dobro, trebalo je 63 godine posle Rogera Bannistera. Pokušao sam da inspirišem mnoge ljude, ti to možeš. To je posvećenost, bilo je teško trčanje ”, rekao je odmah nakon trke.

Kenijac je proteklih dana najavljivao da će ovaj rezultat, ukoliko bude ostvario svoju nameru, moći da se poredi sa odlaskom čoveka na Mesec ili osvajanjem Mont Everesta prvi put.

Ipak, rekord, kako prenose mediji neće biti zvanično priznat od strane Međunarodne atletske federacije.

Razlog leži u činjenici da trka nije bila otvorenog karaktera, kao i da je uz Kipčogea trčala grupa od sedam vrhunskih atletičara, takozvanih „pejsmejkera“. Pored toga tu je bilo i specijalno vozilo koje je davalo ritam i pokazivalo optimalnu putanju koje je Kipčoge trebalo da se drži kako bi oborio rekord.

Kipčoge je inače aktuelni svetski rekorder u maratonu, a rekord koji iznosi 2 časa, 1 minut i 39 sekundi postavio je prošle godine na maratonu u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari