Ema Hejz: Žene su navikle na sistemsku mizoginiju u fudbalu 1Fito EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Trener ženskog fudbalskog kluba Čelsi Ema Hejz rekla je danas da su žene „rutinski navikle da se nose sa sistemskom mizoginijom i maltretiranjem“ u fudbalu.

Ona je to rekla posle komentara bivšeg engleskog igrača Džoija Bartona koji je rekao da žene „ne bi trebalo da razgovaraju sa bilo kakvim autoritetom“ o muškom fudbalu.

„Realnost je da je privilegija muškaraca uvek bila u centru fudbala u ovoj zemlji. Osećam da je sport poslednje mesto u društvu gde postoji ta muška privilegija“, rekla je Hejz, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Upitana o Bartonovim komentarima, ona nije direktno imenovala bivšeg fudbalera Mančester sitija i Kvins Park Rendžersa.

„Ne očekujem da će bilo koja individualna ličnost shvatiti svoju privilegiju. Bez obzira na to možete videti veliki broj žena širom interneta ili u poslu – bilo da su to treneri, voditelji, igrači, mi smo rutinski navikle da se nosimo sa sistemskom mizoginijom, maltretiranjem i ponašanjem koje je prilično normalno za veliki deo fudbalske javnosti“, navela je Hejz.

Hejz je trener Čelsija od 2012. godine i predvodila je ekipu do šest šampionskih titila u Super ligi. Takođe je radila kao stručni konsultant u utakmicama muškog i ženskog fudbala, uključujući i poslednje Evropsko prvenstvo. Ona će na kraju sezone napustiti Stamford Bridž i preuzeti žensku reprezentaciju SAD.

„Ako niste iskusili sistemsku mizoginiju, kao mnogi od nas, ne možete ni na trenutak da shvatite koliko su neki od ovih razgovora štetni znajući da sve što neko kaže omogućava apsolutnu gomilu na društvenim mrežama“, navela je Hejz.

Barton, koji je u oktobru dobio otkaz na mestu trenera Bristol Roversa, kritikovan je prošle sedmice zbog neprikladnih komentara na rasističko ubistvo tinejdžera. Njegov brat Majkl Barton imao je 17 godina kada je 2005. godine zajedno sa rođakom osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva 18-godišnjaka sekirom.

Prošlog oktobra oslobođen je za napad na svoju suprugu nakon što je sudija odlučio da Barton neće imati pošteno suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari