Embid otpao, ali trka nije gotova: Nikola Jokić ima i druge konkurente za zvanje MVP 1Foto: Beta/AP Photo/Derik Hamilton

Džoel Embid mora na operaciju kolena i zato neće moći da skupi 65 utakmica u sezoni, što je uslov da se bude u izboru za priznanje za najkorisnijeg igrača NBA košarkaške lige (MVP).

Centar Filadelfije, lanjski osvajač, bio je glavni konkurent Nikoli Jokiću u trci za to zvanje.

Veći deo sezone se nalazio na prvom mestu liste kandidata zbog sjajnih igara. Imao je prosečan učinak od 35,3 poena, 11,3 skokova, 5,7 asistencija, uz procenat šuta od 53,3 odsto.

Poređenja radi, Jokić je do sada beležio 26,3 poena, 12,2 skokova i devet asistencija po meču (58,7 odsto šut iz igre) i čini se da je ispadanjem Embida gotovo obezbedio titulu MVP, koju je osvajao u sezonama 2020/21. i 2021/22.

Košarkaš iz Sombora je prošle sezone bio kandidat da treći put uzastopno postane najbolji igrač NBA lige, što je poslednjem pošlo za rukom legendi Bostona Leriju Birdu 1986.

Ipak, čini se da se košarkaška javnost u SAD još uvek nije bila sigurna da li Jokića može da svrsta na kratku listu velikana, na kojoj su osim Birda još samo Bil Rasel (1961-63) i Vilt Čemberlen (1966-68).

Kada je u plej-ofu centar Denvera najpre proglašen za MVP finala Zapadne konferencije, a potom i za MVP velikog finala, u kojem su Nagetsi osvojili prsten pobedom nad Majamijem, mnogi od onih koji su glasali za Embida posipali su se pepelom.

Glavni argument kojim su pravdali činjenicu da je Jokić ostao bez istorijskog dostignuća bio je da je srpski košarkaš tek osvajanjem trofeja šampiona zaslužio da se upiše među najbolje svih vremena.

Čini se da je Jokić, upravo zbog nepravde koja mu je nanesena, bio gotovo poravnat sa Embidom ove sezone, međutim, centar Filadelfije je držao prednost zbog toga što je pružao bolje partije nego kada je proglašen za MVP.

I bez Embida, mediji u SAD smatraju da Jokić nije obezbedio priznanje.

Najveći konkurenti su mu Kavaj Leonard, Luka Dončić, Šaj Gildžes-Aleksander, Janis Adetokumbo i Džejson Tejtum.

U poslednjih mesec dana favorit medija je Leonard, krilo Klipersa koji ima dva prstena (San Antonio i Toronto), a ove sezone prosečno beleži 24,4 poena, 6,3 asistencije i 3,7 skokova (53,3 odsto šut iz igre. Dva puta je bio MVP finala (2014. i 2019) i MVP ol-star utakmice (2020).

Klipersi su trenutno jedan od četiri najbolja tima u Zapadnoj konferenciji. Ukoliko sezonu završe na prvom mestu, Leonard će se naći na listi potencijalnih najboljih.

Sjajne partije ove sezone prikazuje bek Oklahome Kanađanin Šaj Gildžes-Aleksander s prosečnim učinkom od 31,1 poena, 5,7 skokova, 6,6 asistencija, uz 54,8 odsto šut iz igre.

Ove godine, u Indijanapolisu 18. februara, drugi put uzastopno nastupa na ol-star utakmici, a i njegov eventualni izbor za MVP titulu će umnogome zavisiti od plasmana Tandera na kraju ligaškog dela.

Slovenac Dončić, bek Dalasa ima, po nepisanim pravilima, veliki minus, a to je da njegova ekipa ne konkuriše za vrh tabele na Zapadu i da joj je najveći domet plasman u plej-of. Dončić je pet puta nastupao na ol-star utakmicama, a u svojoj prvoj sezoni proglašen je za najboljeg rukija godine (2018/19).

Tejtum, vodeći igrač Bostona, trenutno najboljeg tima lige, beleži u proseku 27 poena, 8,4 skokova i 4,5 asistencija, uz prosečan šut od 47, 3 odsto.

Tejtum, koji je do sada pet puta nastupao na ol-star utakmicama, ima sve uslove da bude najkorisniji igrač lige, ali ono što mu kvari sreću je činjenica da mediji i navijači smatraju da još uvek ne zaslužuje to priznanje. Naime, mišljenje je da je najveći krivac to što Seltiksi već godinama ne uspevaju da osvoje titulu najboljeg tima u NBA iako imaju možda i najbolju ekipu.

Centar Milvokija Grk Adetokumpo je već dva puta osvajao trofej MVP i u protekle tri godine je bio među trojicom glavnih kandidata, uz Jokića i Embida. Uprkos tome što ga mediji u ovom trenutku ne forsiraju, na kraju sezone će biti gotovo sigurno najveći konkurent Jokiću.

Ove sezone opet ima sjajan učinak od prosečno 31,3 poena, 11,4 skokova, 6,3 asistencija i šut iz igre od 61,3 odsto, a Baksi se bore za drugo mesto na Istoku. Janis je sa Milvokijem osvojio prsten 2021. i bio proglašen za MVP finala, sezonu pre je bio najbolji defanzivac lige, a osam puta je nastupao na ol-star utakmicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari