Endi Mari: Ukrajinske teniserke treba da dobiju veću podršku; moramo da razmišljamo o ratu, a ne o igračima na Vimbldonu 1Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Od operacije kuka, Endi Mari više nije igrač kadar da se probije do samog svetskog vrha. Ipak, njegove reči i način razmišljanja i danas imaju posebnu težinu.

Vimblodon je prošle godine bio jedini grend slem turnir koji je zabranio učešće ruskim i beloruskim teniserima zbog rata u Ukrajini.

Ove godine, odluka je promenjena, s tim da ruski i beloruski teniseri neće moći da nastupaju pod nacionalnim simbolima.

Ovakav potez čelnih ljudi Vimbldona centralna je tema u britanskim medijima. Stav po tom pitanju naveo je i Endi Mari, nekada prvi teniser sveta.

– Veoma je bitno da nastavimo da razgovaramo o onome što se trenutno dešava u Ukrajini, a ne da se fokusiramo na to da li će nekolicina tenisera i drugih sportista moći da nastupi na nekim takmičenjima.

Mari smatra da je kontekst bitan i da bi trebalo da se akcentuje ono što se zaista dešava u Ukrajini, a ne ko će igrati na Vimbldonu.

– Pred Vimbldonom je teška odluka. Ostatak teniskih organizacija doneo je potpuno suprotne odluke od njih, zbog toga im je teško. Ja samo mislim da čitava ta priča odvlači pažnju sa onoga što je zaista bitno i onoga što se dešava – istakao je 46. igrač na ATP listi.

Škot je Vimbldon osvajao u dva navrata – 2013. i 2016. U vezi sa politikom najstarijeg turnira među grend slemovima, razmišljanja je da bi ukrajinke teniserke trebalo da dobiju više pažnje.

– Čuo sam šta imaju da kažu neke ukrajinske teniserke i smatram da je trebalo da dobiju više podrške u onome kroz šta prolaze. Treba razumeti i ugao gledanja ukrajinskih igrača, a ne samo onih kojima je zabranjeno učešće. Njihove porodice su ugrožene u ovim neverovatno teškim vremenima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari