Engleska čeka prvaka Evrope 1Foto: EPA-EFE/ Tibor Illyes

Pre četiri dana, mali Viljareal se isprsio pred slavnim Mančester junajtedom i sprečio da (i) trofej Lige Evrope ode na Ostrvo, jer se i pre meča u Portu (subota, 21.00) znalo da će Engleska ove sezone dati pobednika Lige šampiona, pa je ostalo samo još da fudbaleri Mančester sitija i Čelsija između sebe odluče na koju stranu kraljevstva će „ušati pehar“ i najjači ček iz nagradnog fonda UEFA.

Premijerno u „građanski“ deo Mančestera ili drugi put u „plavi“ deo Londona.

– Igramo Ligu šampiona, kako je lepo izgovoriti te reči… Ljudi misle da je bilo lako preći dug put do finala, ali mi u klubu znamo koliko je bilo teško stići dovde. Četiri, pet godina smo se borili zajedno i verovali da će doći dan kada ćemo se do kraja pitati za titulu prvaka Evrope. Idemo na Čelsi sa željom da ispišemo istoriju Sitija – objašnjava strateg novog engleskog prvaka, Žozep Pep Gvardiola, kom su u pomenutom periodu na raspolaganju bile abnormalne svote novca za pojačanja, ali je tek ovog proleća došao u priliku da ponovi LŠ uspehe sa Barselonom.

Tomas Tuhel je u isti pohod krenuo sa Pari Sen Žermenom, da bi posle jesenjeg otkaza na klupi „svetaca“, u nastavku LŠ, pretekao PSŽ i smislio kako da drugu godinu zaredom vodi tim u finalu elitnog takmičenja, sa ambicijom da se pridruži kolegama – osvajačima LŠ, a „plavce“ odvede tamo gde su bili 2012. godine.

– Kada ste dete i sanjate o finalu Lige šampiona to vam izgleda daleko kao Mesec od Zemlje. I, onda odjednom završite u njemu. Bez oklevanja kažem da su Bajern i Mančester siti bili reper za vrhunski fudbal ove i prošle sezone, dok smo mi ostali nastojali da smanjimo taj jaz. Dobro je što u fudbalu možete da zatvorite praznine za 90 minuta – smatra strateg četvrtoplasiranog tima poslednje Premijer lige.

Tu je teren da proveri svačije reči, znanje i veštine, a Mančester siti na stadion u portugalskom gradu izlazi kao pobednik C grupe i bolji iz eliminacionih duela sa Borusijom iz Menhengladbaha, njenom imenjakinjom iz Dortmunda i Pari Sen Žermenom, odnosno bez ijednog poraza, sa jednim remijem, 11 pobeda i strašnom gol razlikom (25:4).

Čelsi je takođe bio prvi u grupi (E), a posle toga je preskočio Atletiko, Porto i Real, sa ukupno osam trijumfa, tri nerešena ishoda i samo jednom izgubljenom utakmicom, 22 data i četiri primljena pogotka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari