Engleska čeka Srbiju 1Foto: STARSPORT

Prema uobičajenoj proceduri, dva dana pre ceremonije žrebanja grupa – u ovom slučaju na Evropskom prvenstvu u fudbalu – određeni su njihovi nosioci, a sutra ćemo saznati kako će te reprezentacije i ostale poznate učesnice EURO 2020. biti raspoređene u uvodnoj fazi završnog turnira.

Najpovlašćeniji status, odnosno mesto u najjačem prvom „šeširu“ imaju Italija, Engleska, Belgija i Ukrajina, s velikom verovatnoćom da im se, u zavisnosti od rezultata zaključnog kola kvalifikacija, priključe Nemačka i Španija.

Da je jedini od nacionalnih timova sa Istoka kontinenta izgubio pre par nedelja od Srbije onda bi završio u drugom „šeširu“, međutim beogradski remi izabranika perspektivnog Andreja Ševčenka svrstao ih je rame uz rame tradicionalnim favoritima. A jedan od njih – Engleska čeka baš naše „orlove“ u „potencijalnoj“ grupi D na EURO.

Pod uslovom da LJubiša Tumbaković ili neki drugi selektor (puste li ga Savez i Slaviša Kokeza niz „vodu“) prekine dvodecenijsku apstinenciju naše zemlje od EP. Tačnije, ako dobije polufinalni duel sa Norveškom u Oslu, a onda i finale sa Bugarskom u Beogradu – sve sledećeg marta.

Osim pobednika grupe C baraža u društvu „gordog Albiona“ mogli da završe Poljska / Francuska / Hrvatska / Češka, te Portugal / Švajcarska / Turska / Austrija / Švedska. Kada bi se danas završile kvalifikacije, ostale grupe bile bi sastavljene od ovih selekcija; A: Italija, Poljska / Francuska / Hrvatska / Češka, Portugal / Švajcarska / Turska /Austrija /Švedska, pobednik Grupe D baraža; Grupa B: Belgija, Danska, Rusija, Finska; Grupa C: Ukrajina, Holandija, Portugal / Švajcarska /Turska /Austrija / Švedska, pobednik Grupe A baraža; Grupa E: Španija, Poljska / Francuska /Hrvatska /Češka, Portugal / Austrija / Švajcarska / Turska / Švedska, pobednik Grupe B baraža; Grupa F: Nemačka, Poljska / Francuska /Hrvatska / Češka, Portugal / Švajcarska / Turska / Austrija / Švedska, Mađarska.

Međutim, sve su to samo projekcije, jer će tek oni što budu izvlačili kuglice s imenima „skrojiti“ grupe, pri čemu je glavni problem to što se ovo EP igra u 12 zemalja te da je domaćinima, koji se plasiraju na EURO, garantovano da će igrati u njihovim gradovima. U tu svrhu, UEFA će neke od takvih selekcija razmestiti i po nižim grupama, kako se ne bi dogodilo da ne igraju kod kuće.

Reprezentacije će pre ubacivanja u „bubanj“, sutra u Bukureštu, biti podeljene u četiri grupe sa po šest ekipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari