Englezi tradicionalno ne štede 1Foto: FoNet AP

Letnji prelazni rok polako odmiče, a kao što se i očekivalo Englezi su najspremniji da ispišu sedmocifrene čekove.

  Španski klubovi ne zaostaju, pre svih Barselona, koja je zbog zabrane Svetske fudbalske federacije morala da obuzda apetit prethodne godine, dok su Nemci za sada uglavnom skoncentrisani na dovođenje zvezda u usponu. Najštedljiviji su klubovi Serije A, premda je Juventus jasno pokazao da ne namerava da zaostaje za velikanima evropske scene.

Prema poslednjim najavama, najbogatije evropsko nacionalno takmičenje Premijer liga uskoro bi mogla da postavi novi rekord u transferima. Sve je više glasina da će prelazak Pola Pogbe na Old Traford preći famoznih 100 miliona evra koliko je Real Madrid platio za dovođenje Gereta Bejla 2013. godine, iako još uvek nema zvaničnih potvrda ni iz Juventusa ni iz Mančester junajteda. Nezavisno od dolaska francuskog internacionalca u redove „crvenih đavola“, Žoze Murinjo, koji je od uprave kluba tražio odrešene ruke za kupovinu igrača, već je pokazao svoje namere. Za sada su se u Mančester junajtedu našli Zlatan Ibrahimović, što je koliko fudbalski toliko i marketinški potez, Henrik Mihtarijan (Borusija Dortmund, 30 miliona funti), i Erik Baili (Viljareala, 25 miliona funti). Mančesetr siti, koji je takođe bio bacio oko na Pogbu, ali odustao zbog cifre koju je Juventus tražio, pojačao je tim s Ikajom Gundoganom (Borusija, 20 miliona funti) i Nolitom.
Ovogodišnja „fudbalska bajka“ Lester siti za sada uglavnom gubi najznačajnije fudbalere – Ngolo Kantea prešao je u Čelsi za oko 35 miliona funti, a njegovim stopama uskoro bi mogao da krene i Rijad Marez. Iako je pre samo nekoliko dana trener „lisica“ Ranijeri rekao da je najbolji igrač tima srećan u klubu i da namerava da ostane, engleski mediji javljaju da je Marez izdao uputstva svojim agentima da mu pronađu novi klub. Lester je za sada doveo Ahmeda Musa iz CSKA, a ostanak DŽejmija Vardija sigurno će im biti jedan od prioriteta.

Španski klubovi prate Engleze. Barselona je potpisala ugovore sa Samuelom Umtitijem (Lion, 21 milion funti) i Lukasom Dinjeom (Pari Sen Žermen, 13.9 miliona funti) dok je Real Madrid povratio Alvara Moratu iz Juventusa za 23 miliona. Najveći transfer u Atletiko Madridu za sada je Niko Gaitan iz Benfike, koji je došao za oko 19.7 miliona. U Španiju se početkom leta vratio i Nani, fudbaler koji u karijeri ima upisanu osvojenu Ligu šampiona, četiri titule Premijer lige i dva kupa Portugala. Portugalac je nakon godinu dana provedenih u Fenerbahčeu došao u Valensiju za 8.5 miliona evra.

U poređenju s ostalim najvećim nacionalnim takmičenjima, italijanski klubovi, izuzev Juventusa, na početku prelaznog roka bili su štedljivi. „Stara dama“ iskeširala je 25.4 miliona, na dovođenje Miralema Pjanića iz Rome, „vučica“ je priliv keša iskoristila delom da u svoje redove uvrsti devetnastogodišnjeg talentovanog Gersona (Fluminense, 14 miliona). Nešto manje novca dato je za Marka Pjacu, koji je ovim transferom postao najskuplji igrač u istoriji Dinama i hrvatskog fudbala (25 miliona). Najzvučnije ime za sada je Dani Alves, koji je osvojio 23 trofeja sa Barselonom (uključujući tri Lige šampiona i šest titula u nacionalnom takmičenju), a potpisao je s italijanskim šampionom dvogodišnji ugovor s mogućnošću produženja od 12 meseci.

Klubovi Bundeslige ove godine skoncentrisali su se na dovođenje mladih talenta – devetnaestogodišnji Renato Sančez došao je u Bajern iz Minhena (Benfika, 27.5 miliona), Šalke je podmladio tim dovodeći Brela Emboloa (Bazel, 20 miliona), dok je Borusija Dortmund svoje nade položila u devetnaestogodišnjeg Ousmana Dembelea (Rene) i turskog vezistu Emrea Mora (Nordsjaelland). Ipak, najviše prašine u Nemačkoj podigao je prelaz Matsa Humelsa u Bajern, nakon sedam godina provedenih u Borusiji Dortmund, dok su „milioneri“ u svoje redove vratili Maria Geca.

Paris Sen Žermen možda je izgubio Zlatana Ibrahimovića, ali je zato francuski velikan doveo poljskog igrača sredine terena Gžegoža Krihovjaka za 30 miliona, zatim Belgijanca Tomasa Monijera iz Burža, kao i Hatem Ben Arfa iz Nice. Drugi francuski bogataš Monako odlučio je da za sada deo novca namenjenog za transfere između ostalog potroši na golmana Rome De Santisa i levog beka Marseja Bendžamena Mendija.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari