Englezi veliki favorit, Orlići se ne plaše 1FSS/Photo by Seb Daly - UEFA/UEFA via Sportsfile)

Posle remija sa Izraelom, fudbalske nade Srbije u drugom kolu Evropskog prvenstva U19 igraju sa moćnim Ostrvljanima

Samim plasmanom na kontinentalni šampionat u Slovačkoj, najbolji srpski igrači do 19 godina ispunili su primaran cilj postavljen od struktura Fudbalskog saveza Srbije zaduženih za mlađe nacionalne selekcije, ali posle uspelih kvalifikacija i nekoliko „jakih“ pobeda oni sami, pa i ljudi iz FSS, priželjkuju više od pukog učešća na tekućem EURO. Konkretno, prolaz na Mundijalito U20 sledeće godine, kao potvrdu kvaliteta ove generacije, čiji se potencijal meri sa čuvenim prethodnicima iz 2013. godine, kada su tada samo ekstremno talentovani a danas najbolji golgeter naše A reprezentacije svih vremena Aleksandar Mitrović i ostali izabranici Ljubinka Drulovića bili prvaci Starog kontinenta.

Za tako nešto potrebno je da završe kao prvi ili drugi u grupi, eventualno kao jedna od trećeplasiranih ekipa dobiju meč za peto mesto (toliko Evropa ima učesnika prvenstva sveta). U dramatičnom finišu duela sa Izraelcima osvojen je jedan bod (2:2), a posle duela sa otkrovenjem trke za EURO večeras ih čeka još jači rival u liku vršnjaka iz Engleske. Momaka čije su profesionalne biografije počele u ostvrskim klubovima – aždajama, poput Liverpula, Mančester junajteda, Arsenala, Mančester sitija, Totenhema…, a matični Savez ih tretira kao buduće zlatke koke.

Iustracije radi, stručni štab u njiihovoj pratnji ima više članova nego što je Jan Foster selektirao fudbalera za ovaj osmočlani turnir. Osim pomoćnika, kondicionog trenera i čoveka zaduženog za rad sa golmanima, uvek prisutnih lekara i fizioterapeuta, odnosno statističara, o podmlatku Gordog Albiona vode računa čak tri psihologa, a deo silne ekspedicije su i kamermani, fotografi, specijalisti za rad na društvenim mrežema…

Zbog svega toga, a ne samo suvih tehničko-taktičkih vrlina Engleza i podatka da su njihovi ispisnici u direktnom okršaju za plasman savladali jedan Portugal, dolazeći duel je veliki, pa možda i preveliki izazov i zalogaj za Orliće. Ne i nesavladiv, ako pitate momke koji su na kraju elitne runde kvalifikacija imali jednak broj bodova i identičnu gol razliku kao Ukrajina, pa je presudilo pravilo o fer-pleju, odnosno manji broj žutih kartona.

– Nismo imali dovoljna vremena za pravi oporavak od zadnje runde kvalifikacija, nekoliko dana pre prvenstva, pa nam je nedostajalo energije protiv Izraelaca. Na kraju tog meča, bog nas je nagradio za veliku želju i borbu, a ja sam se iskupio za greške kod primljenih golova. Bez obzira što je sledeći meč još teži nadam se da ćemo biti pravi, napraviti pozitivan rezultat i nastaviti borbu za Mundijalito – reči su strelca gola za remi u prvom kolu, Stefana Lekovića, inače centralnog defanzivca niželigaškog Grafičara.

Na istoj liniji razmišljanja je i napadač Marko Lazetić.

– Ne gledamo mnogo druge, fokus je na nama i ako uđemo dobro u utakmicu, mislim da neće biti problema. Naravno da su oni u povoljnijem položaju, umorniji smo od ostalih selekcija, ali ne tražimo izgovore. Hoćemo da damo sve od sebe, želimo pobedu u svakom meču. Tako i protiv Engleske, ali i kasnije, kada nam rival bude Austrija. Uvek sebi postavljamo visoke ciljeve – uverava član Milana i strelac pogotka za vođstvo protiv Izraelaca.

Grupa B

1. kolo (19. jun)

Srbija – Izrael 2:2

Engleska – Austrija 2:0

2. kolo (22. jun)

Izrael – Austrija 17.30

Engleska – Srbija 20.00

3. kolo (25. jun)

Austrija – Srbija 20.00

Izrael – Engleska 20.00

Tabela: Engleska 3, Izrael 1, Srbija 1, Austrija 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari