Epidemija teorija zavere 1

Najmanje 30 atletičara i sportskih radnika zaraženo je norovirusom tokom Svetskog prvenstva u Londonu, a nekolicina njih morala je da odustane od takmičenja.

Zaraza je otkrivena nakon što su se kod učesnika SP smeštenih u hotelu Tauer pojavili simptomi poput povraćanja, zbog čega je Engleska zdravstvena organizacija sprovela laboratorijske analize utvrđujući da je prisutan norovirus koji se lako širi.

Uprava hotela odbacila je optužbe da je zaraza nastala u njihovim prostorijama, dok je Svetska atletska federacija saopštila da je nekima od atletičara zabranila učešće u njihovim disciplinama. Među onima kojima nije dozvoljeno da se takmiče nalazi se i Isak Makval iz Bocvane, koji je prvo odustao od trke od 200m u ponedeljak zbog zdravstvenih problema da bi dan kasnije bio sprečen da učestvuje i na duplo dužoj deonici. Bocvanski atletičar ipak je pokušao da dođe do staze u utorak ali ga je obezbeđenje sprečilo u toj nameri.

– Mogao sam da trčim, zagrevao sam se i bio spreman za trku, ovo je veoma loše, srce mi je slomljeno. Juče sam bio spreman i jako naporno sam radio za ovo – rekao je Makvala.

Povodom masovnog trovanja u Londonu i zabrane Makvalu da učestvuje, bivši svetski i olimpijski šampion Majkl Džonson oštro je kritikovao IAAF rekavši da zbog ovakvih poteza može biti optužen za nameštanje trke, odnosno davanje prednosti Vejdu van Nikerku koga je jedino Makvala mogao ozbiljnije da ugrozi.

– Ovo je jedna od onih situacija u kojoj će IAAF da shvati da je pogrešio – bilo zato što je nepotrebno diskvalifikovati atletičara iz takmičenja, bilo zato što tom atletičaru nije jasno objasnio zašto je odlučio da ga diskvalifikuje…. Po kom kriterijumu?… Dosta je kontradiktornosti ovde a ono što je očigledna stvar je da je Vejd van Nikerk favorit IAAF-a, ljubimac publike, olimpijski, svetski šampion, svetski rekorder i sada jedini njegov dostojan rival je van takmičenja. Teorije zavere cvetaju – rekao je Džonson. Pored Makvala, i takmičarima iz Irske, Kanade i Nemačke zabranjeno je učešće zbog zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari