Erling Haland "petardirao" Lajpcig; Mančester siti "sedmicom" do osam najboljih u Ligi šampiona 1Arhiva Foto: EPA-EFE/Adam Vaughan

Neverovatnu noć u Mančesteru imao je Erling Haland. Trebalo mu je 23 minuta u prvom poluvremenu za het-trik, na kraju je dao pet golova, a Siti je sa ubedljivih 7:0 ispratio Lajpcig i plasirao se među osam najboljih u Ligi šampiona.

Uspeo je Lajpcig remijem u prvom susretu (1:1) da revanš učini zanimljivijim. Jesu sudije u prvom poluvremenu donosile diskutabilne odluke, koje bi mogle biti okarakterisane da su bile na štetu gostiju, ali je nedeljiv utisak da je dalje prošao bolji tim.

Erling Haland odigrao je meč u transu. Za samo 23 minuta prvog poluvremena postigao je het-trik. Time je omogućio svom timu komotnu prednost pred nastavak meča u kome je još dva puta matirao nemoćnog Blasviča.

Ko zna kakav bi rekord Norvežanin postigao da ga Pep Gvardiola nije zamenio u 57. minutu i time goste sačuvao još veće blamaže.

Na samom početku drugog poluvremena, Gundogan je povećao na 4:0.

Zanimljivo je i to da je Haland svih pet golova postigao u protivničkom šesnaestercu, što je još jedan dokaz tezi da je neustrašiv i apsolutno dominantan u rivalskom kaznenom prostoru.

Norvežanin je u revanšu osmine finala došao do 33. gola u Ligi šampiona i to na svega 25 odigranih utakmica. U proseku, sjajni napadač postiže 1,32 gola po meču u najelitnijem klupskom takmičenju.

Haland se pridružio Leu Mesiju i Luizu Adrijanu kao jedinim igračima, koji su uspevali da postignu pet golova na jednoj utakmici Lige šampiona.

Napadač Sitija postao je i rekorder Lige šampiona u smislu fudbalera kojima je trebalo najmanji broj utakmica da stignu do 30 golova.

KOnačnih 7:0 postavio je De Brujne u nadoknadi utakmice.

Takođe, sa 22 godine i 236 dana on je najmlađi fudbaler koji je u Ligi šampiona premašio 30 golova.

Napadač Mančester siti je tako na večnoj listi strelaca Lige šampiona već ostavio neka velika imena svetskog fudbala poput Patrika Klajverta, Roja Makaja, Davida Trezegea (svi po 29 golova), Samjuela Etoa, Fransiska Henta, Rikarda Kaku, Antoana Grizmana, Vejna Runija (po 30), Arjena Robena (31) i izjednačio se sa Fernandom Morijentesom. Gol više ima legendarni Gerd Miler.

Halandu je večerašnji het-trik bio peti u svim takmičenjima Sitija ove sezone, što je za tri više od bilo kojeg drugog igrača u pet najjačih evropskih liga.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari