EURO 2020: Finska se nada brzom oporavku napadača Pukija 1Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Finska fudbalska reprezentacija dočekuje predstojeće Evropsko prvenstvo zabrinuta da li će se napadač Temu Puki oporaviti na vreme od povrede skočnog zgloba.

Puki je ovu sezonu odigrao dobro, postigao je 26 golova i pomogao Noriču da se vrati u englesku Premijer ligu, ali i reprezentaciji Finske da se prvi put plasira na veliki turnir.

On je u kvalifikacijama postigao 10 golova u 10 utakmica i ušao u društvo vrhunskih napadača, pošto je postigao gol manje od Portugalca Kristijana Ronalda i dva gola manje od Harija Kejna iz Engleske.

Puki je iskoristio 70 odsto šansi za gol, bio je precizniji od Ronalda i zbog toga selektor Finske Marku Kanevra želi 31-godišnjeg napadača što pre u ekipi.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo počeo je sa tri gola u dve utakmice i stigao do 30 pogodaka za državni tim, pa sada ima tri manje od rekordera reprezentacije Jarija Litmanena.

Puki će imati priliku da prestigne čuvenog Litmanena na Evropskom prvenstvu, koje počinje 11. juna, u utakmicama Grupe B protiv Danske, Rusije i Belgije.

On je početkom maja povredio ligamente desnog skočnog zgloba igrajući za Norič i mogao bi da bude podvrgnut operaciji, ali tek posle Evropskog prvenstva.

„Držimo mu palčeve. Verovatno, nijedan napadač u Zapadnoj Evropi nije odigrao više utakmica u prethodne tri godine. Nadamo se da će rehabilitacija proći kako treba i da će biti spreman za turnir“, rekao je trener Noriča Danijel Farke.

Ako Puki ne bude spreman za prvu utakmicu na turniru, protiv Danske u Kopenhagenu 12. maja, Kanevra ima na raspolaganju mlade igrače.

Markus Fors i Oni Valakari, obojica 21-godišnjaci, nagovestili su prošlog novembra da na njih može ozbiljno da se računa, kada su postigli prve golove za reprezentaciju u pobedi protiv aktuelnog svetskog šampiona Francuske, 2:0.

Fors je pomogao Brentfordu da kroz trijumf u plej-ofu izbori plasman u Premijer ligu, prvi put u klupskoj istoriji. Ukoliko ne napusti klub, igraće sledeće sezone protiv Pukija u najjačem engleskom fudbalskom takmičenju.

Finska je brzim i konkretnim kontranapadima zadala mnogo problema Francuskoj prošle godine i to bi mogla da bude taktika za predstojeći šampionat.

U drugom kolu Finska će 16. juna igrati u Sankt Peterburgu protiv Rusije, a pet dana kasnije u istom gradu protiv Belgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari