EURO 2020: Lagana „petica“ Španije 1Foto: EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Kakvom god se reprezentacija Španije pokazala u prva dva kola bilo je za očekivati da bude prava kada je to najpotrebnije i preskoči, objektivno, slabiju Slovačku, ne i da će završiti na drugom mestu E grupe tako što će u svojoj Sevilji do vrha napuniti mrežu gostujuće selekcije – 5:0 (2:0).

Jeste joj rival olakšao stvar sa dva autogola, ali su te dve individualne greške bile samo vrhunac nemoći tima Štefana Tarkoviča u sudaru sa nadahnutom, rastrčalom i pre svega konkretnom ekipom Luisa Enrikea.

Pa, opet, nije bilo svejedno navijačima „crvene furije“ kada je Alvaro Morata u 12. minutu promašio penal, dosuđen zbog Hromadovog udaranja Kokea po nozi tamo gde to sudije najstrožije kažnjavaju. Tačnije njegov dobar udarac sa 11 metara još bolje pročitao golman Martin Dubravka. Međutim, nesuđeni junak Slovačke ubrzo je izrastao u tragičara.

Paulo Sarabija tukao je snažno sa 16 metara, lopta se odbila visoko u vazduh a čuvar mreže Njukasla početnički loše procenio njen let i tako je „izboksovao“ sebi iza leđa (30). Da ne bude da im se protivnik samo „namestio“, Španci su sami pojačali razliku pre pauze. Ovog puta je to uradio Ajmerik Laport (45+3).

Morata je pre Dubravke stigao do lopte, ubacio je u peterac, a tamo je u skoku najviši bio Francuz baskijskog porekla, kom je Svetska fudbalska federacija malo pre EP dozvolila da posle nastupanja za mlađe kategorije “trikolora” debituje za seniorski sastav sa Pirineja.

Ovog puta smislena terenska inicijativa i ofanziva Španaca produženi su i na drugo poluvreme, pa se dala naslutiti rezultatska golgota Slovaka. Treći put ih je Paulo Sarabija bacio na kolena (55). Njegovoj fantasičnoj reakciji prethodila je vrlo lepa akcija, kao nagoveštaj buđenja višestrukog osvajača velikih takmičenja. Da nisu zaboravili da igraju efektan i efikasan fudbal bilo je još jasnije posle sledećeg gola.

Sada je pomenuti strelac vrhunski asistirao Feranu Toresu, a ovaj samo 44 sekunde posle ulaska sa klupe (66), petom zapečatio sudbinu Hamšika i družine. Kojima kao da nije bilo dosta vraćanja na centar nego su za kraj katastrofe još jednom sami sebi zapržili čorbu. Ovog puta je Dubravku savladao njegov zemljak Jurij Kucka, za potpuni brodolom (71) i surov oproštaj od EURO.

Uz istovremeni vetar u leđa Enrikeu i njegovim jučerašnjim kečevima iz rukava Sarabiji, Morenu i Busketsu, čiji su potezi na maksimum pojačali napadački stil Španaca, kao u neka stara dobra vremena kada su bili predmet opšteg poštovanja i divljenja. Samo takvi mogu da se nadaju četvrtfinalu, jer će se za isto boriti sa, takođe, “probuđenim” svetskim viceprvakom Hrvatskom.

Švedska dalje, Poljska kući

Reprezentacija Švedske otišla je u Top 16 kao prva u E grupi, pošto je u zadnjem kolu izašla na kraj sa borbenom ali nedovoljno kvalitetnom Poljskom 3:2 (1:0). Emil Frosberg joj je doneo vođstvo već posle 81 sekundi, drugim najbržim golom u istoriji šampionata Starog kontinenta, pa ga duplirao u ranoj fazi 2. poluvremena (59) – oba puta koristeći očajne reakcije protivničke odbrane – da bi Viktor Klason u foto-finišu (90+4) poništio pogotke Roberta Levandovskog. Fenomenalni špic Bajerna je u 61. i 84. minutu uspeo ono što nije u 17, kada je u jednom napadu dva puta zatresao stativu, ali to se ispostavilo nedovoljnim za ostanak na takmičenju. U dobroj meri i zahvaljujući intervencijama golmana Robina Olsena.

Grupa E

  1. Švedska           3       2              1             0              4:2         7

  2. Španija             3      1              2             0              6:1          5

  3. Slovačka           3     1               0             2              2:7          4

  4. Poljska             3      0              1              2              4:6          1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari