EURO 2020: Rusija se vraća na domaći teren posle Mundijala 2018. 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Plasman fudbalske reprezentacije Rusije u četvrfinale Svetskog prvenstva na domaćem terenu pre tri godine bio je proboj te selekcije, ali je od tada zamah zastao.

Vraćajući se na domaći teren na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, Rusija želi da povrati formu u kojoj je pobedila Španiju na Svetskom prvenstvu 2018. godine, pre tesnog poraza od kasnijeg finaliste, ekipe Hrvatske.

Rusija ponovo može da računa na podršku navijača, pošto se organizatori spremaju da dozvole 50 odsto kapaciteta na stadionu u Sankt Peterburgu.

Reprezentacija Rusije će, u Grupi B, ugostiti Belgiju i Finsku u Sankt Peterburgu pre nego što krene u Kopenhagen na meč protiv Danske.

Prošlo Svetsko prvenstvo vratilo je fudbal u središte razgovora u Rusiji nakon decenija slabog učinka na terenu.

„Želeli smo da pokažemo celoj zemlji da mogu da se ponose nama, da je fudbal živ“, rekao je ruski napadač Artem Dzjuba posle poraza u četvrfinalu od Hrvatske.

Sada treba da izbegnu novi period hibernacije.

Sa selektorom Stanislavom Čerčesovom, koji je i dalje na čelu, Rusija dva puta „za dlaku“ nije uspela da izbori promociju u najviši rang Lige nacija. Rusija je bila spremna da pobedi u svojoj grupi u Ligi nacija sve do dramatičnog pada u novembru koji je završen porazom od Turske 2:3 i od Srbije 0:5. Na kraju je završila kao druga.

Plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine postalo je teže nakon što je Rusija u martu izgubila od Slovačke sa 2:1. Rusi su u grupi i sa Hrvatskom.

Čerčesov je zadržao poznata lica uoči Evropskog prvenstva. Šest startera protiv Slovačke u martu je bilo starije od 30 godina, uključujući i Dzjubu, Marija Fernandesa i Jurija Žirkova.

Rusija je, takođe, bila jedan od najstarijih timova i na Svetskom prvenstvu.

Šampion Premijer lige sa Čelsijem još 2010. godine, Žirkov povukao se iz reprezentacije nakon Mundijala, ali se vratio sledeće godine.

Veliko ime koje nedostaje u odnosu na 2018. je golman Igor Akinfejev, heroj ruske pobede na penale protiv Španije na prethodnom Svetskom prvenstvu. Povukao se iz reprezentacije i Čerčesov je njegovo mesto predao Antonu Šuninu.

Fudbaler Monaka Aleksandar Golovin bio je zvezda tima 2018. i postao je glavna kreativna iskra u ruskom veznom redu.

Nova imena uključuju krilo Lokomotive iz Moskve Rifata Žemaletdinova i napadača moskovskog Spartaka Aleksandra Soboleva. Obojica su debitovali za državni tim u poslednjih 12 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari