EURO 2020: Šmajhel želi da ponovi uspehe slavnog oca 1Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Golman fudbalske reprezentacije Danske Kasper Šmajhel se u poslednjih nekoliko godina poklapao sa izuzetnim dostignućima svog oca Petera, a predstojeće Evropsko prvenstvo će mu pružiti priliku za još jedno.

Šmajhel, koji je ove godine sa Lesterom osvojio FA kup, a 2016. i premijeligašku titulu, biće na golu Danske koja će na Evropskom prvenstvu igrati u Grupi B zajedno sa Belgijom, Finskom i Rusijom.

Peter Šmajhel je osvojio tri FA kupa, tri titule u Premijer ligi i Ligu šampiona sa Mančester junajtedom, ali je možda njegovo najneverovatnije dostignuće bilo osvajanje Evropskog prvenstva sa Danskom 1992. godine. Danska je tada umesto reprezentacije Jugoslavije otišla na šampionat, pošto je Jugoslavija izbačena iz takmičenja zbog građanskog rata.

„Želim da postignem uspeh sa Danskom. Želim da osvojim Evropsko prvenstvo sa Danskom. Želim da pokušam nešto divlje sa Danskom, želim da odem na Svetsko prvenstvo i igram koliko god mogu“, rekao je Kasper Šmajhel.

Impozantnim stasom i zapovedničkim stavom, obojica golmana su briljirala sa svojom reprezentacijom. Kasper Šmajhel je od 63 utakmice svoju mrežu sačuvao na 32, dok je njegov otac to uradio 38 puta u 103 nastupa.

Na poslednjih 16 nastupa Kasper nije primio gol u 12 utakmica.

„Nije stvar u tome da imam dobru godinu, već u kontinuitetu i stabilnosti koju moja pozicija zahteva“, rekao je Šmajhel.

Danska se može pohvaliti sa još nekoliko talentovanih igrača, koji igraju u najboljim evropskim klubovima.

Osim Šmajhela, u odbrani su Andreas Kristensen iz Čelsija, a u veznom redu su Kristijan Eriksen iz Intera i Martin Brajtvajt iz Barselone.

Od Eriksena će se očekivati da stvara šanse. Ovaj 29-godišnji fudbaler je upisao više od 100 nastupa za Dansku i postao je ključni deo Interovog tima koji je osvojio prvu titulu u poslednjih 11 godina.

Danska, takođe, ima i pozitivne statistike na svojoj strani. Defanzivac Jens Larsen nikada nije izgubio sa nacionalnim timom, a upisao je 20 pobeda i 13 remija.

„Istina je da još nisam izgubio i to je potpuno luda statistika. Srećan sam što je tako i voleo bih da se nastavi“, rekao je fudbaler Udinezea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari