EURO 2020: Španci sa podmlađenim sastavom napadaju titulu prvaka Evrope 1Foto: EPA-EFE/Pablo Garcia HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Čuvena španska „tiki-taka“ igra je završena, a selektor fudbalske reprezentacije Luis Enrike spreman je da krene dalje.

Nakon osvajanja dve uzastopne titule prvaka Evrope i titule na Svetskom prvenstvu 2010. godine, Španija je beležila neuspehe na velikim turnirima.

Luis Enrike, koji je prvi put preuzeo reprezentaciju nakon debakla na Svetskom prvenstvu 2018. godine, nije izbegao podmlađivanje tima sa malo poznatim igračima u ranim dvadesetim.

Čak je i veterana Serhija Ramosa izostavio sa spiska nakon problema s povredoma koje je defanzivac Real Madrida imao ove sezone.

„Bilo je nekih mladih igrača koji su nas iznenadili. Imamo potencijal da napredujemo još više. Ne znam šta će se dogoditi, ali ne poričem da smo favoriti (u grupi), ali ne zbog onoga što smo postigli, već zbog uspeha prethodnih generacija. Ne plašim se ovog izazova“, rekao je Enrike.

Enrike je eksperimentisao praktično na svakoj poziciji u timu tokom cele godine, pa će se očekivati nova imena kada se Španija sastane sa Švedskom, Poljskom i Slovačkom u Grupi E. Sve utakmice će igrati u Sevilji.

U napadu će biti Feran Tores (21) iz Mančester sitija, Dani Olmo (23) iz Lajpciga, Pedri (18) igrač Barselone, kao i Adama Traore (25) fudbaler Vulverhemptona.

Ostaje, međutim, pitanje ko će biti predvodnik u reprezentaciji, posle penzionisanja Fernanda Toresa i Davida Vilje.

Alvaro Morata je u 39 utakmica postigao 19 golova za Španiju, ali napadač Juventusa nikada nije briljirao na velikom takmičenju.

Đerar Moreno (29) je u ovoj sezoni upisao čak 30 golova za Viljareal, ali još nije testiran na velikom takmičenju.

Ista sumnja prati i fudbalera Real Sosijedada Mikela Ojarzabala, koji je pomogao svom klubu da osvoji španski Kup za sezonu 2019/2020, dok je mladi napadač Barselone Ansu Fati povređen.

Iskusni Serhio Buskec predvodiće vezni red selekcije ukoliko se oporavi od korona virusa, dok će najveća briga u odbrani biti ko će zameniti Ramosa, igrača koji je izvodio kaznene udarce i bio autoritet na terenu.

Najveći broj mečeva za neku evropsku selekciju ima upravo Ramos (180) i bio je na putu da obori svetski rekord Egipćanina Ahmeda Hasana (184).

Odbranu Španije sada će voditi Erik Garsija novi igrač Barselone, Pau Tores iz Viljareala, a taj nacionalni tim dobio je i veliko pojačanje u Ajmeriku Laporti, koji igra za Mančester siti.

Golman Atletik Bilbaa, 23-godišnji Unai Simon zauzeo je mesto prvog čuvara mreže i tako je na klupu bacio Davida de Heu (Mančester junajted).

Španija je sposobna sa velike rezultate, ali i za velika razočaranja, pa je tako u novembru prošle godine pobedila Nemačku sa 6:0 u Ligi nacija, da bi u martu ove godine na svom terenu odigrala samo 1:1 sa Grčkom, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

„Imamo mladu ekipu koja želi da raste i gladna je. Ne znam dokle ćemo ići, da li ćemo doći do finala ili ćemo proći samo do polufinala ili četvrtfinala ili čak nećemo izaći iz grupe. Ali znam da ćemo biti težak rival svakoj selekciji“, rekao je Enrike.

Španija će Evropsko prvenstvo početi 14. juna utakmicom protiv Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari