Koliki procenat ljudi u Srbiji veruje da će Orlovi osvojiti Euro? 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kompanija CEPER (Centralnoevropske perspektive) sprovela je istraživanje o favoritima na Evropskom prvenstvu u deset zemalja centralnoevropskog regiona. CEPER je istraživanje sproveo u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Poljskoj u periodu od 6. maja do 4. juna ove godine. U svakoj zemlji u anketi je učestvovalo 1.000 ispitanika. U Srbiji je anketa rađena lično, u ostalim zemljama telefonskim putem.

Više od polovine ispitanika u Srbiji, njih 57 odsto, izjavilo je da će pratiti Evropsko prvenstvo. Taj procenat je sličan onom u Centralnoj Evropi, gde je 60 odsto ispitanika reklo da će pratiti Euro.

Od deset zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje, najveće interesovanje za Evropsko prvenstvo beleži Hrvatska, gde čak 81 odsto ispitanika planira da gleda utakmice iz Nemačke, piše Sportklub.

Samo u Mađarskoj i Češkoj manje od 50 odsto ispitanika planira da prati Evropsko prvenstvo – u Mađarskoj 47 odsto, a u Češkoj 46 odsto.

Ko su favoriti

Jedno od postavljenih pitanja bilo je koja reprezentacija je favorit za osvajanje titule šampiona Evrope.

U šest zemalja, uključujući Srbiju, Nemačka je glavni favorit. U tri zemlje kao favoriti se ističu Francuzi.

Hrvati veruju u svoj trijumf – čak 46 odsto ispitanika iz Hrvatske vidi svoju reprezentaciju kao favorita za titulu.

Italiju, trenutnog šampiona, ni u jednoj od deset zemalja ispitanici ne vide kao mogućeg osvajača. Nigde Azure kao favorite nije navelo više od osam odsto anketiranih. Na regionalnom nivou, 18 odsto ispitanika kao favorite vidi Francuze, dok 17 odsto njih na tronu vidi Nemce.

Posle Hrvata, u svoj tim najviše veruju Austrijanci. Njih 16 odsto vidi svoju zemlju kao šampiona. U Srbiji je 10 odsto ispitanika navelo Orlove kao buduće vladare fudbalske Evrope.

Srbija će se takmičiti u Grupi C sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Orlovi prvi meč igraju 16. juna protiv Engleske od 21 sat.

Sve vesti koje se odnose na EURO 2024 čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari