Plato ispred Skupštine grada Beča je postao zona evropskih navijača za sve ljubitelje fudbala. Na ukupno 100.000 kvadratnih metara do 70.000 navijača svakodnevno uživo prati utakmice na devet velikih LED-ekrana, a sve to začinjeno je sa izvanrednom kulinarskom ponudom i raznovrsnim zabavnim programom.

Plato ispred Skupštine grada Beča je postao zona evropskih navijača za sve ljubitelje fudbala. Na ukupno 100.000 kvadratnih metara do 70.000 navijača svakodnevno uživo prati utakmice na devet velikih LED-ekrana, a sve to začinjeno je sa izvanrednom kulinarskom ponudom i raznovrsnim zabavnim programom. Za potpun ugođaj turistima, domaćinin su čak i jedan deo ulice Ringštrase zatvorili za saobraćaj za vreme celokupnog trajanja turnira. Gastronomska ponuda ne obuhvata samo klasična jela i austrijsku domaću kuhinju, nego i specijalitete iz svih zemalja učesnica. Na štandovima turisti mogu da probaju austrijska jela – šnicle, gulaš i knedle sa krvavicom, iz Italije picu i pastu, francuska kuhinju predstavljaju palačinke, Nemačku kobasica sa karijem, a Hrvatsku ćevapi. Dodatni snek barovi snabdevaju posetioce sa čipsom, čokoladicama i sladoledom, a sveže perece nose devojke u korpama oko struka. Što se tiče dekoracije štandova nema nacionalinih obeležja iz sigurnosnih razloga. Specijalno za prvenstvo je napravljen Mekdonaldsov restoran u kojem obroci koštaju između 3.50 i 10 evra.
Kreativnost i fudbal svakako idu zajedno, što dokazuju i ideje bečkih dizajnera na ovom Evropskom prvenstvu. Prodavnica „Gloom“ nudi kreativne natpise na ženskim i muškim majicama poput „Princeza lopte“ i „I love to kick balls“, a mogu se naći u crvenoj i beloj boji. Tradicionalna bečka radnja „Nagy Hüte“ koja proizvodi šešire izradila je kaubojski šešir i crveno-beli cilindar sa tri fudbalske lopte na njemu. Oba služe kao sećanje na utakmice kvalifikacije za svetsko prvenstvo 1978. godine u Argentini, kada su austrijski navijači nosili slične kape. Ironično treba da se shvati projekat Štefani Sefman koja putem interneta prodaje donji veš, tašne, majice i jakne sa sloganom „U gostima kod gubitnika“.
-Htela sam da smislim kako ja, kao neko ko nije fudbalski fan može da uz humor preživi EURO 2008 u Beču. Sve to bi trebalo gledati kao ironiju. Definitvno nije ništa zlonamerno – objasnila je Štefani.Galerija za finansiranje poslova za ljude sa invaliditetom „Unik.at“ imala je ideju da napravi izlivak celog lista fudbalera sa sve čarapom i kopačkom. Rezultat je vaza za cveće na čijoj poleđini je napisano – finale.
Svi posetioci navijačkih kampova u Beču pri dolasku su dobili paket dobrodošlice sa kuponima i kondomom bečkog udruženja Aids Hilfe. Udruženje će ukupno podeliti 20.000 prezervativa kao poklone dobrodošlice uz moto „Želja za igrom- želja za životom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari