Razigrana Srbija sigurna na startu Evropskog prvenstva: Po notama Micića "stotkom"matirana Holandija 1foto:fibabasketball

Uspešno su košarkaši Srbije startovali na Evropskom prvenstvu. Holandija jeste pokazala zašto je u stanju da iznenadi favorite, međutim puleni Svetislava Pešića demonstrirali su poletnu igru u Pragu, posebno u napadu, koja je bile nečitljiva za protivnika u meri da su ubedljivom pobedom, personifikovanom u 100 datih poena, poslali poruku ostalim rivalima u grupi (100:76).

Razigrano, kreativno i vrlo motivisano, košarkaši Srbije predstavili su se zemljacima u Pragu, kojih je bilo u popriličnom broju.

Svetislav Pešić izrotirao je svih jedanaest igrača, trudeći se da ne preoptereti nosioce igre. Holandija se predstavila kao uporna, košarkaški pismena reprezentacija, sa nekolicinom darovitih pojedinaca.

Iako kvalitativno inferiorni, upornošću i konstantnim šutem sa distance održavali su takmičarski naboj sve vreme.

Srbija je maltene konstantno, kad god je bio na parketu, igrala po notama sjajnog Vasilija Micića (15p, 12as). Njegova kreacija bila je inspirativna za saigrače, posebno Nikolu Jokića sa kime se odlično sporazumevao.

Već u uvodnih deset minuta plejmejker Efesa imao je sedam asistencija, od kojih četiri u konekciji sa Jokićem.

Micić je fino razigravao Marinkovića i Kalinića (10p) u tranziciji, čitajući kretnje Kaline po čeonoj liniji, ostavljao je Holanđane „zaleđenima“.

Neće se selektoru Pešiću dopasti kako je u pojedinim fazama utakmice izgledala odbrana Srbije, pogotovo na perimetru. Kapiten Holanđana, De Jong (28p, 6/8 za tri) šuterski je bio raspoložen, konstantan sa distance, nije dozvoljavao našim košarkašima da dođu do zone opuštenosti i rezultatske formalnosti.

U više navrata smanjivali su na jednocifrenu razliku, stavljajući, naročito drugu petorku Srbije u stanje nekomfora.

Pešić je isprobao brojne varijante; igrao i sa niskom petorkom, Jagodić Kuridžom na centru, želeći da nedavno oporavljenog Nedovića isproba kao alternaciju na poziciji jedinice.

Osamnaest poenau kontri, uz 21 nakon izgubljenih lopti rivala, prikaz su efikasnosti „orlova“ u tranziciji sa kojom su kuburili tokom kvalifikacionih mečeva za Mundijla, protiv Grčke i Turske.

Prisutnost na ofanzivnom skoku bila je u nekoliko navrata bitna i sa stanovišta držanja samopouzdanja Holanđana na prihvatljivoj granici (15 ofsk).

Čak 26 timskih asistencija imala je Srbija, od kojih je Micić iskreirao 12. Ofanzivno, nastup Marinkovića delovao je obećavajuće (18p). Sa pet ubačenih trojki (5/8) naznačio je zašto je selektorov prvi izbor na mestu beka šutera i koliko može biti važan u toku prvenstva u momentima kada Jokić bude udvajan na niskom postu.

Sjajan je i motivisan bio aktuelni MVP NBA lige. Nezaustavljiv u napadu, kreativan, delio je lopte ka Guduriću u duplom pasu i Nedoviću preko celog terena kao da je bio usred Denvera (19p, 4as).

Osećao se pad u igri, intezitetu i protoku lopte bez Micića na parketu. Ristić je solidno odmenio Milutinova (11p), podatak da su se svi upisali u listu strelaca svakako je obećavajući, kao i 45 odsto za tri (14/31) međutim defanzivna poroznost, kašnjenje prilikom izlazaka na šutere Holanđana i nedovojna komunikacija na strani pomoći potvrda su selektorove konstatacije da reprezentacija Srbije još uvek traži formu.

Već koliko sutra sa protiv domaćina Češke (17.30), Lučić i saigrači imaće šansu da rotaciju motora podignu za još jedan stepen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari