Evroliga nadohvat ruke 1Foto: EPA/ TOLGA BOZOGLU

Prošle sezone nisu mogli preko domaćih takmičenja, ali su zato tokom leta oformili timove kadre da se putem Evrokupa domognu Evrolige.

Lokomotiva i Darušafaka ostali su jedini takmaci u borbi za prestižan pehar koji je pak garancija učešća u najelitnijem takmičenju naredne sezone. Finalna serija igra se na dve dobijene, a prvi meč na programu je sutra u Krasnodaru (19.00). Lokomotiva je na dobrom putu da postane prvi tim koji je osvojio Evrokup bez ijednog poraza, dok je Darušafaka ekipa koja je briljantno odigrala eliminacionu fazu.

Bez obzira na to što je nanizala sve same pobede Lokomotiva nije ni među četiri najbolja napada u Evrokupu. Puleni našeg Saše Obradovića sa prosečnih 82,7 poena spadaju u tek osmi najefikasniji napad, što je ilustracija igre u nedovoljno brzom ritmu, čestih izolacija u kojima Mardi Kolins predstavlja rešenje kada primarne akcije ne prođu. Amerikanac je i 2016. u dresu Strazbura igrao finale Evrokupa, a sada je rešen da 20 vezanih pobeda u dresu Lokomotive oplemeni osvajanjem titule.

– Iako imamo svih 20 pobeda u Evrokupu, u okviru priprema za finalnu seriju, na treninzima deluje kao da smo ostvarili isto toliko poraza. To je možda i najbolji način da se na adekvatan način pripremimo za Darušafaku. Ništa još nije gotovo i toga smo veoma svesni. Darušafaka je apsolutno zaslužila mesto u finalu, a naša prednost je i to što imamo četiri do šest igrača na prosecima između osam i 12 poena. Dobro smo izbalansirani u tom pogledu i tako smo i nadomestili odsustvo povređenog Rajana Brokofa – mišljenja je Kolins.

Odlični australijanski šuter neće biti spreman ni za finalnu seriju. Darušafaka će morati da osmisli način kako da „probije“ najbolju odbranu u Evrokupu, koja ove sezone rivalima prosečno dozvoljava svega 68,7 poena. Dačka je tek šesta u šampionatu Turske i finalna serija Evrokupa najbolji je način da se vrati u Evroligu. I sami imaju drugu najbolju odbranu (71,2), ali i tek 13. napad (79,5). Turci su bili poprilično dobri u eliminacionoj fazi, u kojoj nisu doživeli poraz (Budućnost, Bajern). Lider tima, u kojoj sedmorica stranaca troše 90 odsto vremena i igre, Skoti Vilbekin (MVP Evrokupa) sa 41 poenom u drugom meču polufinala, kumovao je i otkazu Đorđevića u Bajernu, najbolji je strelac i asistent sa 18,9 poena i 5,2 asistencija.

Finalna serija

prvi meč

Lokomotiva – Darušafaka              19.00

drugi meč

petak

Darušafaka – Lokomotiva              19.15

*majstorica

ponedeljak

Lokomotiva – Darušafaka              19.00

* serija se igra na dve dobijene

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari