Evroliga ne menja format, mesta će biti "samo" za osamnaest ekipa 1Foto: STARSPORT

Najelitnije košarkaško takmičenje na Starom kontinentu ne bi trebalo da pretrpi veće promene u takmičarskoj 2024/25.

Brojna se nagađanja vode u vezi sa tim kakve će promene čelnici Evrolige napraviti u godinama koje dolaze, a sve u cilju proširenje na tržišta Pariza, Londona i Dubaija.

I dok su pregovori sa Dubaijem u toku, po svemu sudeći, nikakvih većih manevara neće biti u narendoj sezoni – Evroliga bi trebalo da broji osamnaest timova koji bi se takmičili po istom sistemu.

– U novoj sezoni imaćemo isti format. Idemo korak po korak, nema jasnog plana. Želimo da vidimo šta će biti sa ruskim timovima, kada će moći da se vrate, šta će biti sa Evrokupom… Ima mnogo stvari koje treba razmotriti. Ne želimo da budemo zatvorena liga, nikada nismo ni bili. Evrokup je naš drugi događaj, koji je veoma važan i veliki klubovi učestvuju. Svima dajemo šansu da se bore za ulazak u Evroligu. Želimo da razvijamo i Evrokup, gde vidimo koji klubovi rastu. Teško je direktno ući u Evroligu, tako da je ovo međukorak – poručio je Paulijus Motijejunas, jedan od čelnika Evrolige, u razgovoru za grčku agenciju SDNA.

U skladu sa tim, šampion ABA lige, pre svega ako to budu Crvena zvezda ili Partizan, trebalo bi da dobije direktnu prohodnost u Evroligu, dok bi drugi srpski velikan prolaz tražio putem specijalne pozivnice koju je za ovu sezonu dobila Zvezda, a prethodne crno-beli.

Govoreći o toku razgovora sa klubom iz Dubaija, koji još uvek nema oformljenu ekipu, Litvanac nije ostavio utisak da je dogovor dve strane definisan.

– Logično je da postoji interesovanje i pozitivno je da postoji želja sa obe strane. Govorimo o odličnom gradu, sa neverovatnim uslovima. Odluka je teška, jer je reč o drugom kontinentu, drugoj kulturi i sasvim drugim podacima. Pregovori traju jer odluka nije laka. Ekipe će glasati, to se još nije desilo, ali idemo korak po korak. Naravno da postoje sumnje, ali ne vidimo sumnju na licima ljudi koji vode projekat. To je izazov za sve. Evroliga ima veoma visok nivo i ako uđete u nju biće kao da uskačete u voz koji juri 120 km na sat. Rizik postoji, želimo da ga minimiziramo, zato je naš predlog da se ide na nešto manje, zato razgovaramo da tim Dubaija prvo uđe u Evrokup i tu pokaže svoju vrednost.

Odnosi sa Fibom nisu idealni, naprotiv i veliko je pitanje da li će biti izglađeni, mada jesu određeni pomaci napravljeni.

– Verujem da je zaustavljanje Evrolige zbog ovih prozora bio prvi korak. Sada razgovaramo sa timovima da vidimo kako su primili ovaj prozor. Potrebno je mnogo promena i mnogo rada da bismo razumeli da li idemo u istom pravcu, ali komunikacija postoji i to nas čini srećnim.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari