Evropa greške ne prašta 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je ispustila pobedu protiv Kopenhagena (1:1) u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a hajka koja se podigla na portugalskog arbitra Tijaga Martinsa neće umanjiti činjenicu da su crveno-beli imali inicijativu i veći posed lopte koji nisu umeli da iskoriste.

Uvek je lakše okriviti drugog nego sebe kada se posao ne uradi kako treba, pa je tako kuknjava igrača i medija na suđenje Martinsa bacila u drugi plan činjenicu da je Zvezda u prvih sat vremena propustila priliku da „slomi“ protivnika.

Da li iz straha zbog odsustva Branka Jovičića koji je krpio većinu rupa u odbrani ili nečeg drugog, trener crveno-belih Vladan Milojević naredio je čuvanje lopte i trošenje vremena po svaku cenu u drugih 45 minuta. A cena koja je za to plaćena nije mala, Zvezda će u Danskoj morati da postigne najmanje jedan gol ukoliko misli da izađe na megdan Jang Bojsu u poslednjoj rundi kvalifikacija.

Imali su i Ivanić i Vukanović nekoliko dobrih prilika za istrčavanje kontri koje su mirisale na gol šansu, ali su svaki put zastali na centru, čekajući Marina da pristigne iz odbrane, pa da se zatim sve linije tima polako i što sigurnije, bez rizika od izgubljene lopte, pomere ka protivničkom golu.

Ova neambicioznost u drugom poluvremenu verovatno bi i donela krajnji rezultat sa prednošću od jednog gola i mirniji revanš u Kopenhagenu, ali desio se penal. Šut Vinda sa bele tačke bio je vid kazne, osveta ranjenog lava koji je ležao, ali sa kojeg je skrenut pogled na trenutak. Evropa takve greške ne prašta. Promašaj Boaćija početkom drugog poluvremena posle izvanrednog prodora Marina ne sme da se dogodi na ovakvoj utakmici. Pad koncentracije odbrane, kao kod penala, takođe se skupo plaća na internacionalnoj sceni.

Igrači su lako i očekivano pali u vatru da za sve okrivljuju portugalskog arbitra bez pristajanja na odgovornost na svoje greške, a vreme će pokazati da li je dobro postupio trener Zvezde Vladan Milojević kada je komentarisao da je Martins pogrešio što nije reagovao na hvatanje lopte rukama Ndajea. Ako oko penala uopšte postoje dileme, a realno ne postoje velike, onda u vezi sa kriterijumom suđenja van tog događaja ne treba raspravljati, jer bi se u tom slučaju moglo ući i u polemiku da li bi Boaći kod nekog drugog arbitra prošao samo sa žutim kartonom zbog unošenja u lice sudiji i fizičkog kontakta.

– Bilo je nekoliko situacija koje mogu apsolutno da prelome utakmicu. Iskren da budem, čudne su mi neke odluke sudije, ali neću da kukam i pričam o tome. Najsmešnije mi je bilo kada je Ndaje uhvatio loptu kada je išla u aut, na treningu kažete igraču da uradi 10 sklekova zbog toga. Nije bitno da li je penal bio ili ne. Kompetentni ste, videli ste iz više uglova. Ne bih da komentarišem. Veoma je ružno kada čujete bes naših navijača, skandiranje… To je najbolji odgovor, najbolje se vidi kada publika reaguje. Ovo je otvorena pozornica, svako je dobio ono što je zaslužio. Ne znam iz kojih razloga, ali Srbi smo mi, izdržaćemo, bilo je i težih trenutaka. Nemamo razloga za brigu. Ne bih voleo da pričamo o takvim odlukama – rekao je Milojević.

Reprezentativac Australije Miloš Degenek veruje da će u revanšu proraditi srpski inat kod igrača Zvezde.

– Svi mislimo da smo bili mnogo bolji, posebno u prvom poluvremenu. Za penal ne znam šta da kažem, nisam video tu situaciju, ali njihov levi bek mi je rekao da se bacio. Ali dobro, prošle godine je ovde protiv Spartaka iz Trnave isto bilo 1:1, pa smo prošli. Verujem da možemo opet. Krivo mi je samo što smo mi uvek poslednja rupa na svirali i što su se njihovi igrači radovali i slavili prilikom izlaska sa terena. Smejali su nam se i zato bih voleo da naš inat proradi u revanšu – istakao je Degenek.

Vezista Zvezde Dušan Jovančić konstatovao je da ne zna da li je napravio penal ili ne?!

– Bili smo mnogo bolji i zaslužili 1:0, ali i 1:1 je aktivan rezultat. Ostaje žal što ne nosimo prednost tamo, ali šta da se radi. Ne znam šta bih vam rekao, nisam pogledao snimak, povlačio sam nogu… I da jeste i da nije bio ne znači nam sad ništa – zaključio je Jovančić.

Revanš meč između Kopenhagena i Zvezde igra se u utorak u 20 časova. Milan Pavkov sigurno neće igrati pošto su lekari procenili da će oporavak od povrede trajati najmanje dve nedelje. Povreda Milana Rodića nije teže prirode, ali je takođe pitanje da li će biti spreman do utakmice u Danskoj.

Terzić: Nema kuknjave na suđenje

Generalni direktor Crvene zvezde jedini je iz tabora šampiona Srbije koji alibi za nerešen rezultat nije tražio u odlukama sudije.

– Nema sada kuknjave i priče o sudijama. Ne želim da se priča o tome. Odigrali smo dobar meč, disciplinovano i odgovorno, taktički perfektno. Ovo je prava Zvezda, ovako se igraju evropske utakmice. imamo još 90 minuta, idemo tamo da pobedimo. Ništa nas drugo ne interesuje – poručio je Terzić.

Solbaken: Zvezda nije opljačkana

Trener Kopenhagena Stale Solbaken smatra da je njegov tim zaslužio da postigne gol na stadionu „Rajko Mitić“.

„Zvezda je bila malo bolja, saglasan sam sa tim, imala je jednu-dve šanse više od nas. Dala je gol u važnom trenutku pred poluvreme. Ne mogu ništa da kažem o penalu jer nisam video snimak. U svakom slučaju nije bila pljačka. Sudija nije favorizovao ni jednu stranu. Ako je Zvezda bila favorit pre ove utakmice, sada su šanse 50-50. Sve može da se dogodi. Veoma je neizvesno, jedan gol može mnogo toga da odluči – rekao je Solbaken.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari