Evropa ispucala i političke plotune 1Arsen Venger foto EPA-EFE/Valeriano di Domenico / POOL

U rat koji već nekoliko meseci traje između UEFA i FIFA umešala se i politička artiljerija, jer je Evropska komisija u četvrtak „izrazila zabrinutost“ zbog plana Svetske fudbalske organizacije da organizuje Svetska prvenstava na svake dve godine.

Takođe, u poslednja dva dana oglasili su se UEFA i Evropska asocijacija klubova, a nakon što je plan odbila i Južnoamerička fudbalska konfederacija čini se da su FIFA i Venger izgubili ovu bitku.

– U potpunosti delim sumnje nacionalnih evropskih fudbalskih saveza o mogućnosti da se Svetska prvenstva organizuju na svake dve godine – izjavio je Margaritis Šinas, potpredsednik za promovisanje Evropskog načina života.

– Evropa je svetski epicentar fudbala i mi imamo obavezu da sačuvamo model koji poštuje interese navijača, zdravlje igrača i ukupnu logiku globalnog sportskog kalendara, a ne samo komercijalne interese.

Kako je u četvrtak objavio Politiko, Evropski parlamentarci čak planiraju i da izglasaju zakon kojim bi se „poštovao utvrđeni raspored međunarodnih sportskih takmičenja, posebno Evropskih i Svetskih prvenstava“.

Ova izjava stigla je posle saopštenja koje je UEFA izdala u sredu i u kojem se još jednom objašnjava zašto je plan FIFA loš.

Ovog puta se konstatuje i da bi se na taj način dovela u opasnost budućnost fudbala kao sporta. U saopštenju se napominje da se razmatralo čak i bojkotovanje Mundijala ukoliko plan zaživi.

UEFA je istakla da je 14. septembra pozvala čelnike FIFA na konsultacije, ali da nisu dobili odgovor. U saopštenju se navode loše strane plana, a UEFA ih je nazvala „opasnima po fudbal“.

Pre svega, odbacuje se tvrdnja da bi fudbaleri igrali manje utakmica po kalendaru koji je predložio Arsen Venger, šef za globalni razvoj u svetskoj kući fudbala.

Zatim, demantuje se da bi i manje nacije imale bolje šanse za plasman na Mundijale, a kao poslednji argument navode i da bi se tako ugrozio razvoj ženskog fudbala, koji bi se, kako se tvrdi, našao u senci muških takmičenja.

Kritici plana FIFA u petak pridružila se i Evropska asocijacija klubova, koja predstavlja 234 najveća kontinentalna kluba.

– Osim znatnog nedostatka istinskih, ili bilo kakvih konsultacija, a kako su mnogi akteri istakli prethodnih dana, predlozi FIFA doveli bi do direktnog i destruktivnog uticaja na klupski fudbal, domaći i međunarodni. Osim toga, predlozi bi doveli u opasnost zdravlje i dobrobit igrača. Umanjili bi vrednost i značaj klupskih i domaćih takmičenja – navodi se u saopštenju ove organizacije, koja takođe ističe da bi novi format „umanjio“ i napravio problem u kalendaru ženskog fudbala.

Venger: Nastavljam borbu

Bivši trener Arsenala Arsen Vener, koji trenutno radi u FIFA kao šef za globalni razvoj, izjavio je da ne odustaje od ideje da se Svetska prvenstva u fudbalu igraju na svake dve godine. Njegov plan podržali su za sada nacionalni savezi iz Afrike i Azije.

– Spreman sam da rizikujem da učinim fudbal boljim. Trenutni raspored je bez jasnoće, jednostavnosti i moderno organizovanih sezona. Ako tako nastavimo, udarićemo u zid. Svetsko prvenstvo je toliko veliki događaj da sam uveren kako mu se neće smanjiti ugled ako se bude održavalo na svake dve godine. Fudbaleri žele da budu najbolji na svetu i žele da svake godine budu najbolji na svetu. Mnogi ljudi su protiv jer Svetsko prvenstvo doživljavaju emocionalno, njih razumem jer su odrasli gledajući to takmičenje svake četiri godine. Mnogi od njih nisu u potpunosti videli moj koncept – rekao je Venger, a zatim dodao da bi po njegovom planu bio reformisan i način na koji se održavaju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo:

– Za igrače su jako štetna daleka putovanja i jet-lag. Smanjenjem kvalifikacionog perioda verujem da bi i klubovi i igrači imati korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari