Evropska prvenstva u streljaštvu 2021. poslednja kvalifikaciona takmičenja za Tokio 1Foto: SSS

Poslednja kvalifikaciona takmičenja za streljački turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju biće dva prvenstva Evrope sledeće godine.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prihvatio je predlog Svetske streljačke federacije (ISSF) o promeni kvalifikacionog sistema, koja je uslovljena pomeranjem Olimpijskih igara i otkazivanjem brojnih takmičenja zbog pandemije koronavirusa.

Kvote za koje je strelci trebalo da se bore na Evropskom kvalifikacionom turniru u maju ove godine u Plzenju, biće podeljene na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u finskom gradu Lohja (26. februar – 8. mart 2021) i Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Osijeku (23.maj – 6. jun 2021).

Na EP vazdušnim oružjem biće podeljeno šest olimpijskih viza – po dve vazdušnom puškom za muškarce i žene i po jedna vazdušnim pištoljem u obe konkurencije.

Evropski strelci će na šampionatu MK oružjem u Osijeku „nišaniti“ četiri kvote, po jednu u svakoj olimpijskoj disciplini: MK puška trostav muškarci, MK puška trostav žene, sport pištolj žene i pištolj brza paljba muškarci. Istovremeno sa EP malokalibarskim oružjem, u Osijeku će biti organizovan i šampionat Starog kontinenta u gađanju glinenih golubova, koji će takođe biti kvalifikacono takmičenje za OI.

Na raspolaganju će biti šest kvota – po jedna u disciplini trap i po dve u skitu. MOK i ISSF su predvideli i mogućnost da se šampionati u Lohji i Osijeku ne održe.

U tom slučaju, spomenutih 16 olimpijskih ulaznica bi bilo raspoređeno na osnovu plasmana na rang listama Evropske streljačke konfederacije na dan 31.maja 2020. godine.

Dvanaest kvota će biti podeljeno i prema plasmanu na listama Svetske streljačke federacije.

Po pravilima koja bi važila da Olimpijske igre nisu odložene, računale bi se liste od 31.maja ove godine. Sada je napravljena mala promena.

Gledaće se plasman na listama od 30.marta ove godine (pre nego što su suspendovana sva takmičenja), ali na njih će biti dodati i bodovi osvojeni na jednom turniru Svetskog kupa koji će biti održan u martu ili aprilu 2021.

Novi kalendar Svetskog kupa za sledeću sezonu još nije određen.

Na osnovu svetskih lista biće podeljena po jedna kvota u svakoj od 12 olimpijskih disciplina.

Te olimpijske vize dobiće najbolje rangirani strelci iz zemalja koje u određenim disciplinama nemaju kvalifikovane takmičare po nekom od ostalih kriterijuma.

Kvote dodeljene na osnovu lista glase na strelce koji će ih dobiti. Olimpijske ulaznice osvojene na takmičenjima vlasništvo su nacionalnih olimpijskih komiteta i streljačkih saveza.

Olimpijske igre su odložene za termin 23. jul – 1. avgust 2021.

Srpsko streljaštvo za sada ima šest kvota, koje su izborili: Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), Milutin Stefanović, Sanja Vukašinović i Andrea Arsović (puška).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari