Evropska sedmorka i jedan "uljez": Novo Svetsko rukometno prvenstvo nije poremetilo stari poredak 1EPA-EFE/Johan Nilsson

Takmičenje u Šveskoj i Poljskoj potvrdilo da se najbolji rukomet i dalje igra na Starom kontinentu, a da jedino Egipat može da ga prati.

I pre početka 28. planetarnog šampionata u muškoj konkurenciji moglo se lako predvideti kojih šest selekcija od 32 reprezentacije će sigurno „preživeti“ dve grupne faze i biti deo četvrtfinala.

Prosto, neke tradicije suviše dugo traju i(li) neki timovi imaju takav kvalitet da se moglo bez trunke dileme i zrnca rizika tipovati na šestorku – Danska, Francuska, Španija, Norveška, Švedska.

Ni ostanak Nemačke u borbi za medalje ne pripada kategoriji – iznenađenja, još manje Egipat, već duže vreme jedina ekipa sposobna da parira Evropljanima, ako se izuzme domaćinski uzlet „legije stranaca“ u dresu Katara, na Svetskom prvenstvu u toj zemlji 2015. godine. Jedino se za Mađarsku očekivalo da završi iza a ne pre jednog Islanda, recimo.

Branioci tiule, Danci, na impresivan način su prokrčili put do Top 8 i istakli najozbiljniju moguću kandidaturu za treću vezanu „krunu“. Sa ukupnom gol razlikom +43 „slistili“ su nedorasle Bahrein, Tunis i Belgiju, a onda dominaciju nastavili protiv Sjedinjenih Američkih Država i Egipta, uz kiks remi sa nekadašnjom silom Hrvatskom.

Osvajač srebra na poslednjim Olimpijskim igrama i bronze na minulom Evropskom prvenstvu deluje toliko moćno da niko ne dovodi u pitanje proboj u polufunale, pogotovo što joj je sledeća prepreka Mađarska, zemlja s jakom ligom ali bez naročite reputacije u konkurenciji nacionalnih timova. Iako su naše komšije saplele favorizovani Island u jednoj grupi i dobro se „tukli“ sa Švedskom u drugoj.

Mnogo više vatre trebalo bi da bude u četvrtfinalnom derbi okršaju Norveške i Španije. Kako doplikuje aktuelnom kontinentalnom viceprvaku, Crvena furija prvo je nanizala trijumfe protiv Crne Gore, Irana i Čilea, pa „precrtala“ domaćina Poljsku i Sloveniju, da bi na kraju glavne runde za malo stala pred velikom Francuskom.

Skandinavci takođe briljiraju od početka turnira. Srebrna selekcija sa Svetskog prvenstva 2019. godine najpre je bila maksimalna u susretima sa Holandijom, Severnom Makedonijom i Argentinom, onda je ugasila olimpijske snove Srbije, očitala lekciju Katarcima i izdržala sve nalete ambiciozne i odlične Nemačke.

I oterala Pancere na crtu sjajnoj Francuskoj, iako u sadašnjem sastavu najdominatnije reprezentacije 21. veka nema gomile povređenih a važnih igrača. Trikolori su morali ozbiljno da se napnu da bi savladali Poljsku i Sloveniju u prvoj fazli, dok su „maloj“ Saudijskoj Arabiji pokazali gde joj je mesto. I u nastavku su bili nepogrešivi: protiv Španije, Irana i Crve Gore.

Nemačka u taj duel ulazi sa mnogo manjim šansama na papiru, ali daleko od toga da je treba unapred otpisati. Bez obzira na loše faze protiv Srbije i Katara u početnom situ i rešetu, u kom je lagano prešla preko Alžira. U nastavku je očekivano ostala kratkih rukava protiv Norvežana, ali je pre toga pokazala određen kvalitet u pobedama nad Holandijom i Argentinom.

Ljubitelji rukometa raduju se i okršaju Švedske i Egipta, jer se radi o jakim reprezentacijama s velikim očekivanjima od ovog SP. Jedan od domaćina prvenstva igrao se sa Urugvajem, Zelenortskim ostrvima i Brazilom, taman u skladu sa velikom razlikom u klasi između aktuelnog evropskog vladara i tih izazivača. Portugal joj je umalo pomrsio konce u glavnoj fazi, dok je Island i Mađarsku očekivano štiklirala.

Egipćanima je malo nedostajalo da nepobeđeni dočekaju eliminacione utakmice. Međutim, taj poraz od jedne Danske ne može da poništi ni učinak ni utisak Faraona od početka turnira. Počev od „demoliranja“ jedne Hrvatske, preko rutinski uzetih bodova protiv Maroka i SAD do slavlja u duelima sa Bahreinom i Belgijom.

 

PAROVI ČETVRTFINALA

25. januar

Francuska – Nemačka

Norveška – Španija

Danska – Mađarska

Švedska – Egipat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari