Evropski prvak čuva tron: Real lokalizovao vatru koju je potpalio probuđeni Olimpijakos 1Foto: Andreas Gora/dpa via AP

U finalu košarkaške Evrolige, u nedelju u 19 časova, s Panatinaikosom se sastaje Real, koji je u Berlin došao da sačuva krunu.

Olimpijakos se u drugom delu utakmice jeste prenuo od posledica blede prve četvrtine, potpalio je vatru u polufinalu, ali požar nije buknuo – 87:76 (28:10, 28:27, 15:21, 16:18).

U 16 časova se pirejski crveno-beli za treće mesto sreću s Fenerbahčeom.

Kao Panatinaikos u prethodnoj utakmici evropski prvak, ubedljivo najuspešniji tim osnovnog dela takmičenja, stavio je na znanje ko će biti gazda na utakmici.

Njegova napadačka osovina s brzometnim Kampacom i ubitačnim šuterima Hezonjom i Musom utrla je put sigurnom vođstvu. Hezonja je neodbranjivo pogodio sva tri šuta za trojku, a Musa oba, što je uz čvrsti bedem pod svojim košem, u kojem se Tavares postavio kao neprelazni stub, rezultiralo sa 28:10 u prvoj četvrtini.

Tako je izjednačena najveća razlika na fajnal foru u prvoj deonici. Makabi, domaćin završnog turnira 2004, pregazio je u finalu bolonjski Skiper sa 31:13, a u konačnom rezultatu sa 118:74.

 

„Kraljevski klub“ je i dalje bio nedodirljiv. Stekao je zalihu i od 25 poena.

I kad je Mekisik dao trojku u poslednjoj sekundi prvog poluvremena, prednost šampiona je ostala velika – 56:37.

Madriđani su imali 75 odsto šuta za dva poena (12-16) i skoro 70 odsto za tri (9-13).

U evroligaškim analima je zapisano da se četiri puta i desilo da je tim koji je otišao na predah s vođstvom od 19 poena razlike izgubio.

Među tim primerima je i podvig Crveme zvezde protiv Asvela u 18. kolu 2020 – 49:30 na poluvremenu za domaćina, 83:80 na kraju za crveno-bele, koji su zbog trojke na sekund do kraja slavili Kevina Pantera, u poslednje dve sezone igrača Partizana.

Olimpijakos je u nastavku krenuo sa 6:0. Dobio je trenutni podstrek, a Realu se stegla ruka. Prve poene je dao posle više od četiri minuta igre u trećoj četvrtini.

Prvaka je održavao Musa sa osam poena uzastopce, ali su se probuđeni pirejski crveno-beli, zahvaljući i Pitersovoj  ruci, koja je postigla dve trojke, primakli na 66:56 na minut i po do kraja trećeg dela.

 

U poslednju deonicu Olimpijakos je ušao s 13 poena zaostatka (71:58) i trebalo mu je pet Pantera iz Vilerbana za čudo.

Real nije više briljirao kao mašinerija iz prvog poluvremena.

Trojkom Vilijams-Gosa grčki tim je prišao na 76:67. Prvi put posle prve četvrtine je imao jednocifreni minus.

Olimpijakos je nadalje bio konkurentan, ali je ipak propustio prilike da se primakne favoritu još i više.

Real je Real. Vatra koju je potpalio grčki tim je lokalizovana.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari