Evropsko prvenstvo u vaterpolu počinje danas 1Foto: VSS

Evropsko prvenstvo za žene i muškarce u vaterpolu počinje danas i trajaće do 28. jula u Barseloni. Našim damama učešće na kontinentalnom šampionatu u Španiji biće ukupno treće u istoriji srpskog ženskog vaterpola i teško je očekivati da će biti u prilici da ostvare neki značajniji rezultat.

Muškarci su pak u poziciji da se bore za četvrto uzastopno zlato na Evropskom prvenstvu i četvrtfinalni duel sa Mađarima ili Italijanima, pod uslovom da u grupi D sa Rusijom, Slovačkom i Rumunijom završe kao prvi, mogao bi da predstavlja prekretnicu i to ne samo kada je takmičenje u Barseloni u pitanju.

Iako to još uvek nije svakodnevna tema, o kojoj će se verovatno intenzivnije pisati kada „problem preraste u katastrofu“, klupski vaterpolo u Srbiji je u takvom kanalu da je zaista pitanje kako će izgledati posle Tokija i Olimpijskih igara 2020. Selektor Dejan Savić poslednje dve godine predano radi na proširivanju baze; njegova odluka da se vrati u Crvenu zvezdu, uz naravno određene političke garancije da će novca biti, barem onog neophodnog za svakodnevno funkcionisanje kluba, usko je povezana i sa željom da Partizan takmičarski dobije adekvatnu konkurenciju i da talenti ne ispare.

Već je sad evidentno da zamene za Živka Gocića i Slobodana Nikića nisu na njihovom nivou i da je veliko pitanje kako će odgovoriti izazovima na mestima koja su od vitalnog značaja za uspeh reprezentacije. Gocić je kao igrač na nezgodnoj strani i neko ko u odbrani čuva centra bio gotovo savršen; baš kao i Slobodan Nikić, koji je godinama činio izvanredan par sidraša zajedno sa Duškom Pijetlovićem. Predstavljali su atipičnu kombinaciju centara; Nemanja Vico trebalo bi da bude njegov naslednik, međutim u Barseloni će najverovatnije čitav teret pasti na leđa 33-godišnjeg Pijetlovića. Mesto sidraša je možda i najosetljivije; zahteva snagu, vitalnost, okretljivost, osećaj za prostor i tajming i savršenu tehniku zašta je potrebno vreme, a Srbija ga trenutno nema i neće ga, najverovatnije ni imati do Tokija.

Barselona bi zbog toga mogla da bude prekretnica; tačnije pokazatelj urađenog i propuštenog do 2020. kada će generacija koju predvode Filipović i Prlainović dostići zenit, a čiji će se gro najverovatnije posle Tokija i oprostiti od kapice „delfina“. Prestonica Katalonije biće „presek stanja“ i putokaz u kom pravcu bi trebalo da se ide, kako posle Tokija naš vaterpolo ne bi zalutao u slepu ulicu.

Za dame meč karijere

Našim damama Evropsko prvenstvo u Barseloni biće prvo na kojem učestvuju van Beograda gde su 2006. bile poslednje, a 2016. devete od 12 ekipa. Plasman u Barselonu devojke su izborile pobedama protiv Ukrajine 10:8 i 6:1. Selektor Dejan Jovović vratio je u tim nekoliko iskusnih igračica poput Ivane Ćorović, Jovane Pantović i Tijane Jakovljević koje su igrale pre dve godine u Beogradu. Iz tog sastava su u timu golman Vladana Klincoš, Lara Luka, Jelena Vuković i Teodora Rudić. Ostale su debitanti na zvaničnom takmičenju. Prvi rival je Nemačka i po mnogim ocenama, susret koji u subotu počinje u 18.30 ima ogroman značaj za dalje takmičenje. Kako je pobeda protiv Turske gotovo izvesna, tri boda protiv Nemica donose plasman među osam što je i cilj ove ekipe. „Nemačka je disciplinovana, agresivna ekipa, posebno u odbrani. Ne smemo da se jurimo sa njima, moramo da budemo mirni. Videli smo se na turniru u Dunajvarošu. Pobedili smo, ali to ništa ne znači jer nismo otkrivali karte“, stava je selektor Dejan Jovović.

Muškarci Grupa D

ponedeljak

Rusija – Slovačka 12.30

Srbija – Rumunija 20.30

sreda

Rumunija – Slovačka 14.00

Rusija – Srbija 18.30

petak

Srbija – Slovačka 11.00

Rusija – Rumunija 17.00

Žene Grupa B

subota

Rusija – Turska 17.00

Srbija – Nemačka 18.30

Mađarska – Španija 22.15

nedelja

Turska – Mađarska 14.00

Srbija – Rusija 15.30

Nemačka – Španija 22.00

utorak

Rusija – Nemačka 14.00

Mađarska – Srbija 15.30

Španija – Turska 22.00

četvrtak

Nemačka – Turska 15.30

Rusija – Mađarska 20.30

Srbija – Španija 22.00

subota

Srbija – Turska 14.00

Mađarska – Nemačka 15.30

Španija – Rusija 22.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari