Fabregas: Treneri su opsednuti brojevima 1 EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kreativni i trofejni španski vezista smatra da je fudbal postao robotizovana igra.

Osvajač evroipske i svetske titule sa Španijom, u intervjuu za Marku, dao je zanimljivu opservaciju razvoja fudbala. Po njegovom mišljenju u pogrešnom smeru.

„Fudbal se mnogo promenio. Baš mnogo! Promena je počela pre nekih pet godina i sada je jasno uočljiva. Imao sam razne trenere, ali nije reč o jednom ili dvojici, nego četvorici-petorici. Promena se dogodila i ostaće tu. Današnja metodologija je zasnovana na automatizmu, u suštini svodi se na to da vam trener u svakom trenutku govori gde da dodate loptu, igrači su tačno postavljeni svaki na svoje mesto. Fudbal je danas igra robota“, smatra ovaj 34-godišnjak poznat po istančanom osećaju za prostor, dobrom pregledu igre i talnom pasu.

Nekadašnji član Barselone, Čelsija i Arsenala, sada u Monaku, tvrdi da se u današnjem fudbalu previše pažnje poklanja fizičkoj spremi.

„Mnogi treneri su opsednuti brojevima. Ako ne postignete određene brojke – niste spremni da igrate, a ako odmarate, isto morate da imate određene cifre da biste održali nivo. Ponekad sam ‘stara škola’ u tom pogledu, ali doživeo sam sjajne trenutke u svojoj karijeri do kojih sam došao bez napornih treninga ili sjajne fizičke i psihičke sezone. Danas misle da ako ne treniraš ne možeš biti dobar. Sve je zasnovano na nauci, brojevima i GPS-u“, razočaran je Sesk Fabregas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari