Fagani favorit za finale 1Foto: N1

Prvu utakmicu eliminacione faze između Francuske i Argentine je obeležio Mbape, prvi tinejdžer nakon 60 god i Pelea koji je postigao više od jednog pogotka u nokaut fazi SP.

Na papiru, možda i najzanimljiviju utakmicu ove faze, dobio je da vodi iranski sudija Fagani, koji se posle nje nominovao i za suđenje same završnice prvenstva. Sjajno je kontrolisao utakmicu svojim autoritetom, a i kvalitetom suđenja. Usput je vodio računa o različitom mentalitetu aktera obe ekipe, pa je svaku situaciju uspevao da reši na najbolji mogući način. Posebno se istakao kada je u pitanju bilo mesto prekršaja kod kaznenog udarca za Francusku. Iako je započet van kaznenog prostora, prekršaj je završen unutar njega, i tu je Fagani, za razliku od mnogih sudija, imao hrabrosti da prednost u ovakvim situacijama da napadaču, nagradivši ga odlukom koja je u tom trenutku najbolja za njega.

Za razliku od prve utakmice, večernji duel je sudio meksički sudija Ramos, koji se opredelio za potpunu drugačiju taktiku. Prioritet je dao mentalitetu igrača, zapostavljajući pravila igre, naročito kod izricanja disciplinskih mera. Zbog toga, nije na najbolji mogući način vodio utakmicu, a uz to je napravio i niz grešaka kod procena prekršaja, opasne igre, nedozvoljenog povlačenja i drugih stvari. Jedna od najvećih se dogodila u drugom poluvremenu u situaciji u kojoj je portugalski igrač napravio očigledan prekršaj nad golmanom Urugvaja kada mu je iz ruku izbio loptu koja je bila u njegovom posedu. Na svu sreću, napadač Portugala nije postigao pogodak u toj situaciji, tako da je ova pogrešna odluka prošla bez uticaja na konačan ishod. Ipak, u ovakvim situacijama se ne može reći da propust sudije ne ostavlja posledice na oštećenu ekipu, zbog toga sto ovakve odluke unose nemir i čine igrače nesigurnim. Da je bio svestan propusta možda govori i činjenica da je u poslednjim trenucima utakmice propustio da dosudi prekršaj nad Kvarežmom u blizini kaznenog prostora. Konačan utisak je da se uklopio u sivilo ove utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari