Fajront za ovaj put: Crvena zvezda u poslednjem meču kod kuće igra protiv Olimpijakosa i za naklonost Evrolige 1Foto: Starsport

Na samom kraju još jedne evroligaške sezone koju su „pojale skakavci“ košarkaši Crvene zvezde ugostiće večeras bratski Olimpijakos (19 časova).

Oni koji su obećavali borbu za fajnal-for Evrolige, verovatno će u odbrani svojih promašenih prognoza i pretencioznih nastupa koristiti argumente koji su u vezi s povredama važnih igrača, pre svega onih na bekovskim pozicijama.

Manje će pažnje obraćati na sopstvenu odgovornost prilikom sastavljanja ovosezonske ekipe, na to što su mnogi igrači preplaćeni, što sam sastav nema nikakvu perspektivu, odnosno što je prepun uglavnom strancima sumnjivog košarkaškog kvaliteta.

Obrušiće se i na medije koji već dve godine revnosno i uglavnom tačno i istinito pišu o lošem radu onih koji vode računa o ekipi i stručnom štabu što se ogleda i u tome da će narednog leta, kao i prethodna dva, crveno-beli opet krenuti iz početka, nadajući se da će Evroliga ponovo imati razumevanja za sva njihova lutanja.

U odbrani neodbranjivog, Crvena zvezda dočekuje Olimpijakos kao treća najlošija ekipa u Evroligi ove sezone, na skromnom skoru 11-21, jednom od najlošijih za crveno-bele otkad se liga igra u aktuelnom formatu.

Na sreću po njih, susret sa bratskim timom trebalo bi da bude dovoljna pozivnica za navijače da ispune Beogradsku arenu i učine je mnogo prijatnijom za igranje u odnosu na prethodna dva susreta, sa Virtusom i Panatinaikosom, kada je na tribinama bilo tek nešto više od 12.000 ljudi.

Ako se zna da je Oli u jeku borbe za što bolju poziciju u plej-ofu i da ima velike šanse da se nađe na jednom od prva četiri mesta koja garantuju prednost domaćeg terena u Top 8, onda je jasno da će na duel gledati kao na idealnu priliku da se primakne zacrtanom cilju.

Branku Laziću i saigračima osnovna ideja trebalo bi da bude kako da se na dostojanstven način oproste od svojih navijača, barem kada je Evroliga u pitanju, s obzirom na to da će u poslednjem kolu gostovati Efesu.

U diplomatskoj borbi za ostanak u elitnom rangu i naredne sezone važan će biti svaki utisak, a onaj poslednji mogao bi da bude i presudan kada vrhuška kroz nekoliko nedelja bude kompletirala spisak učesnika za takmičarsku 2024/25.

Olimpijakos je u Beograd doputovao bez Nikole Milutinova i Filipa Petruševa, ali sa adutima koji su prošle nedelje pokazali koliko mogu biti opasni čak i kada se čini da su u potpunosti grogirani.

Partizan je u igri bio sve vreme, pred start poslednje deonice imao je plus 11, a poražen je sa 74:69.

Na koji će se način puleni Janisa Sferopulosa suprotstaviti klubu u kojem je grčki trener radio punih sedam godina predstavlja veliko pitanje ako se sagleda trenutna forma u kojoj se nalaze.

Ohrabrujuće je to što će nastupiti Jago Dos Santos i Miloš Teodosić, ali sada već tromesečno odsustvo Nikole Topića budi zebnju kod navijača u smislu da li će se i kada mladi plejmejker staviti na raspolaganje.

Istine radi, crveno-beli su u velikom padu forme, praktično od osvajanja Kupa Radivoja Koraća.

Najveći problem u napadu jeste ritam, protok lopte, sprovođenje ideja na jednostavan način. Zvezda konstantno ima problem sa spejsingom jer nema klasičnu „streč“ četvorku.

Neretko se dešava da napade rešava u poslednjih pet sekundi i to iz neigrađenih pozicija, oslanjajući se na puku improvizaciju Nedovića, Teodosića, Hange…

Sferopulos uporno na poziciji četiri forsira Luku Mitrovića i time guši njegov napadački potencijal, trošeći ga dodanto u odbrani jer neretko mora da čuva niže ili brže igrače koji imaju dobar šut sa distance.

Očigledno je da je Gedraitis u velikom padu forme, baš kao i Davidovac, odnosno da Gilespi, Smart i Tobi nemaju evroligaški kvalitet i da bi od juna trebalo da napuste Mali Kalemegdan.

Uprkos neretko desetkovanom sastavu, odgovornost Sferopulosa je i to da Zvezda defanzivno mesec dana nije odigrala evroligaški meč na manje od 85 primljenih poena, odnosno što prečesto deluje kao raštimovani orkestar bez dirigenta.

Večeras će naspram sebe imati jedna od najboljih defanzivnih timova u Evroligi sa sijaset odličnih defanzivaca na perimetru koje predvodi sjajni Tomas Vokap.

Oli rivale drži na svega 74,5 poena u proseku i po tome je među tri najčvršće ekipe u najelitnijem rangu ove sezone.

Na skoru 8-8 jedna je od četiri najbolje gostujuće ekipe u tekućoj takmičarskoj godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari