Fake News tragač: Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti 1Foto: Screenshot/YouTube/K1

Saša Sredanović stekla je veliku popularnost, tako što se već mesecima, u ulozi sportske psihološkinje, pojavljuje u desetinama domaćih medija, gde govori o sportu, sportistima i sportskoj psihologiji, a najviše o sebi.

Da su podaci iz njene biografije tačni, medijski publicitet koji je stekla bio bi sasvim opravdan, jer Sredanović sebe predstavlja kao sportsku psihološkinju FK Barselona, odnosno Barselonine akademije La Masije, s prethodnim radnim iskustvom u klubovima Olimpija Ljubljana, Atletik Bilbao i Real Betis.

Iz svih ovih klubova je, međutim, Tragaču je stigao negativan odgovor na upit o saradnji sa Sašom Sredanović.

Ipak, to nije sve, Saša Sredanović tvrdi da je završila specijalističke studije sportske psihologije na Univerzitetu u Mastrihtu.

Reč je o specijalističkim studijama koje ne postoje, niti su ikada postojale.

Na molbu da razgovaramo sa Sredanović o navodima iz njene biografije najpre smo dobili pretnje tužbom od njene PR menadžerke, a potom je našoj redakciji stigla i opomena pred tužbu od „Advokatske kancelarije Zejaković” s logom Advokatske komore Beograda (AKB). Ta kancelarija ne postoji, a zloupotreba logoa prijavljena je AKB.

U tekstu koji sledi predstavićemo sve podatke iz biografije Saše Sredanović koji su zvanično demantovani ili su dokazano nemogući / neverodostojni.

„Head Sport psihologyist” i kafa sa Hoakinom

U medijima Saša Sredanović predstavlja sebe kao sportsku psihološkinju koja je diplomirala kliničku psihologiju na Univerzitetu u Mastrihtu u Holandiji, a zatim specijalizirala sportsku psihologiju na istom univerzitetu.

Napominje da govori sedam jezika, da je sportska psihološkinja za ceo tim, ali da su je u klubu profilisali kao psihologa za napad.

Navodi da je u početku radila za manje klubove u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, a da je onda došla u Olimpiju iz Ljubljane.

Potom je, kaže, otišla u Španiju, gde je radila za Atletik Bilbao, pa za Real Betis, da bi je zatim nakon transfera dovela Barselona, odnosno njena akademija La Masija.

Na svom verifikovanom Instagram nalogu Saša Sredanović tvrdi da je „Head Sport psihologyist”.

Često pominje kako blisko sarađuje sa trenerima i fudbalskim zvezdama. Tako, na primer, navodi da je ona zaslužna što je Injaki Vilijams pomeren sa špica na krilo, dok sa Hoakinom Sančezom redovno pije kafe i toliko su bliski da je „on njoj psiholog”.

Medijima je ispričala i sledeću anegdotu – trener i legenda Barselone Ćavi zadirkivao je poljskog napadača Roberta Levandovskog, rekavši mu kako se u Poljskoj više pisalo de će Saša Sredanović doći u Barselonu nego on.

Kaže da 15 godina radi ovaj posao, a da je u žižu medijske pažnje došla tako što je pre par godina odlučila da napravi seminar sportske psihologije u Hotelu In.

Koliko su verodostojne tvrdnje Saše Sredanović?

Anegdote, svakako, nismo bili u prilici da proverimo, ali ključne elemente biografije jesmo.

Ceo tekst pročitajte na portalu Fake News tragač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari