FIFA najavila da će za traku u duginim bojama kapiteni dobijati žuti karton pre početka utakmice 1Hari Kejn. Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Kapiteni koji na mečevima Svetskog prvenstva budu nosili traku u duginim bojama, kao znak podrške LGBTQ+ populaciji, dobijaće žuti karton pre početka utakmice.

Ovu informaciju FIFA je prenela savezima zemalja koje su najavile učešće u akciji „One Love“, podršku i promovisanje prava seksualnih manjina tokom Mundijala, a to su Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Danska, Vels, Francuska i Belgija.

Prvi bi na teren sa ovom trakom trebalo da izađe Hari Kejn, koji će u ponedeljak od 14 časova predvoditi svoju ekipu u utakmici protiv Irana.

„Jasno smo rekli da želimo da nosimo tu kapitensku traku. Znam da Fudbalski savez pregovara sa FIFA i siguran sam da ćemo imati odluku do početka utakmice“, izjavio je Kejn.

Ipak, engleski mediji juče su preneli informaciju da kapiten „Gordog Albiona“ još uvek nije odlučio da li je spreman na to da bude kažnjavan žutim kartonima zbog trake.

Selektor Geret Sautgejt najavio je da će njegovi igrači klečati pre početka meča sa Iranom, kao znak podrške borbi protiv rasizma.

FIFA je juče ponudila neku vrstu kompromisnog rešenja i ponudila da se nose trake sa porukama poput „Fudbal ujedinjuje svet“ ili „Podeli obrok“.

Iako je pre Svetskog prvenstva bilo dozvoljeno da kapiteni nose trake po svom izboru, pod pritiskom domaćina FIFA je odlučila da zabrani bilo koji vid političkih poruka tokom šampionata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari