FIFA sprema "lex specialis" 1Foto: EPA/ ENNIO LEANZA

FIFA je odlučila da virus „covid-19“ proglasi višom silom zbog koje je stao fudbal u većini zemalja.

Na ovaj potez se svetska „kuća fudbala“ opredelila zbog, kako piše britanski „Dejli mejl“, davanja legalne mogućnosti da se revidiraju ugovori koje klubovi imaju sa igračima i trenerima.

Sada više nema dileme da će svetski fudbal pretrpeti štetu, a da će naročito na udaru biti klubovi. FIFA zato proglašenjem „više sile“ pokušava da smanji štetu i nađe kompromisno rešenje između fudbalera i klubova.

Najavljeno je da će stručnjaci svetske „kuće fudbala“ narednih dana raditi na amandmanima koji bi mogli da se primene na aktuelne ugovore.

S druge strane, nema sumnje da će konačnu reč po ovom pitanju imati Svetsko udruženje fudbalera FIFPro jer ukoliko ovaj planetarni sindikat igrača odbije predložena rešenja onda će po sadašnjim propisima FIFA svi ugovori morati da se ispoštuju do poslednje pare.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, objasnio je ranije za Danas da FIFA razmatra dva modela.

Prema prvom, svi sadašnji ugovori važili bi duže za onoliko koliko se klub u kojem je igrač nije takmičio.

Time bi se omogućilo da se sezone po ligama završe u julu i avgustu, odnosno da igrači kojima ugovori ističu u maju i junu imaju obavezu da ostanu u klubovima do regularnog kraja sezone.

Drugi model odnosi se na način plaćanja igrača za vreme trajanja pandemije. Prema ovom predlogu, igrači bi dobijali samo polovinu zagarantovane plate, ali bi klubovi imali obavezu da kasnije, verovatno u ratama, isplate sav zaostatak do kraja ugovora.

Ovakva rešenja će verovatno biti prihvatljiva za FIFPro, pošto je većina svesna da je trenutno ceo sistem fudbala ugrožen i da je veliko pitanje i kako će navijači i javnost uopšte reagovati na ponuđena rešenja koja će uslediti u najjačim takmičenjima, uključujući i UEFA Ligu šampiona.

Podsetimo, Evropsko prvenstvo je zbog korona virusa već pomereno za godinu dana, što se prvi put desilo u istoriji ovog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari