Utakmica koja je pre nekoliko meseci bila san: Finale Kupa kralja u centru pažnje fudbalske javnosti u Španiji 1Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Prošlo je nedelju dana od poslednje pauze u La Ligi, a ovog vikenda neće biti utakmica u elitnom rangu takmičenja španskog profesionalnog fudbala.

Obično je razlog za ovakve pauze FIFA termin za reprezentacije, ali ne i ovoga puta. Do kraja sezone 2019/2020, finale Kupa je igrano u nekoj praznini u kalendaru. Naime, nekoliko sezona zaredom odlučujuća Kup utakmica zavisila je od ekipa koje su je igrale i njihovog rasporeda u kontinentalnim evropskim takmičenjima.

Međutim, nakon dogovora između La Lige i Saveza, od sezone 2019/2020 ustanovljeno je pravilo da će se finale Kupa igrati u aprilu i vikendom u kojem neće biti utakmica Prve lige. To je razlog zbog kog ovog vikenda nema mečeva u najvišem rangu nacionalnog takmičenja, piše madridski sportski list AS.

I uistinu, ovog vikenda je finale Kupa kralja između Atletik Bilbaa i Majorke na stadionu „Kartuha“ u Sevilji kapaciteta 57.619 mesta.

Očekuje se da će stadion biti popunjen do poslednjeg mesta, s obzirom na to da u prestonicu Andaluzije od sredine nedelje pristižu „reke“ navijača sa severa zemlje i Balearskih ostrva.

Meč se igra u subotu 6. aprila od 22 sata, a makar prema bukmejkerima favorit je baskijski tim.

Ipak, ne treba se zavaravati da će izabranici Ernestea Valverdea imati lak posao, jer će se u tom finalu itekako pitati i tim sa „Iberostar stadiona“.

Dovoljan je i letimičan pogled na polufinalne duele da se zna da Atletik Bilbao nema pravo na opuštanje.

A upravo je u polufinalnom dvomeču Real Sosijedad bio izraziti favorit protiv ekipe koju sa klupe predvodi čuveni meksički strateg Havijer Agire pa su na kraju dve ekipe morali da razdvajaju penali, a tamo su „autsajderi“ sa žreba bili veštiji i pomalo srećniji protivnik.

Majorka je u sezonu ušla sa jasnim ciljem, a on je glasio ovako: izboriti opstanak.

Devet meseci kasnije i osam kola pre kraja sezone oni se sa 31 osvojenim bodom nalaze na deobi 14. mesta zajedno sa Seviljom, te imaju šest bodova više u odnosu na Kadiz koji je prvi tim koji se nalazi ispod crte.

Nema sumnje da ih do kraja sezone očekuje grčevita borba za opstanak, ali je sada sav fokus usmeren ka utakmici za koju uopte nisu mislili ni da će je igrati u skorije vreme.

Tim pre što pobeda u njoj donosi izlazak u Evropu od septembra ove godine, što je nešto što tek nisu planirali rukovodioci ovog kluba uoči sezone, ali ako trijumfuju rado će prihvatiti i taj „poklon“.

U tom smislu biće još značajnije da obezbede prvoligaški status i za narednu sezonu.

No prvi motiv u večerašnjoj utakmici će im svakako biti napad na trofej koji u vitrinama svog kluba čekaju još od sezone 2002/2003.

Naime, tada su poslednji put podigli pehar, a interesantno je da su ga osvojili u istom ovom takmičenju – Kupu kralja.

Sa druge strane Bilbao na trofej čeka mnogo kraće – oni su poslednju titulu osvojili u sezoni 2020/2021 u Superkupu Španije kada su u finalu pobedili Barselonu rezultatom 3:2.

Interesantno, i taj Superkup Španije se igrao na stadionu „Kartuha“.

Na putu do finala Bilbao je eliminisao renomirane protivnike, mada ni put Majorke nije bio „posut ružama“.

U četvrtini finala Baskijci su iz takmičenja izbacili Barselonu, a u polufinalu Atletiko Madrid.

Sa druge strane Majorka je u 1/4 finalu savladala najprijatnije iznenađenje u Primeri ove sezone – ekipu Đirone, a u 1/2 finalu Real Sosijedad.

Zato obe ekipe s pravom mnogo očekuju od ove utakmice.

Glavni arbitar finalne utakmice biće Hose Luis Munuera Montero.

U susret finalu svoje viđenje dao je levi bek Mikel Balenziaga koji je završio svoju etapu u Atletik Bilbau na kraju prethodne sezone posle 321 odigrane utakmice, a finale Kupa kralja doživljava kao da je još uvek deo tima, piše katalonski list Mundo Deportivo.

Aktuelni fudbaler Deportiva la Korunje je u redovnoj komunikaciji sa svojim dojučerašnjim saigračima, a jedan od njih je i Oskar De Markos s obzirom na to da su veoma bliski prijatelji.

– Dosta razgovaram sa bivšim saigračima, ali ne sada, radim to tokom čitave godine. Mislim da je cilj veoma blizu. Na dan kada sam otišao iz kluba rekao sam da mi kao „trn u oku“ ostaje neosvajanje Kupa kralja sa Atletikom, ali sam i takođe dodao da sam uveren da ću to doživeti kao navijač. I za manje od godinu dana stiže prilika za to – priznao je on.

On je optimista po pitanju 25. titule u istoriji Atletik Bilbaa.

– Veoma sam uzbuđen, imam osećaj da će sve ispasti dobro – nadovezao se on.

Balenziaga će u subotu gubiti živce poput svakog navijača tima iz Baskije. Biće to drugačiji način proživljavanja utakmice.

– Mislim da više volim da budem unutar samog događaja, uvek se kaže da je utakmica na tribinama komplikovanija. Ovo je veoma uzbudljiva nedelja za mene, prvo zbog finala Kupa kralja, a onda zbog meča koju igram sa Deportivom na stadionu „Rijazor“ – završio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari