FMP za gužvu u vrhu 1Foto: STARSPORT

Pokazali su košarkaši FMP u poslednjem kolu argumente zbog kojih sa punim pravom konkurišu za mesto u plej-ofu ABA lige.

Crvena zvezda se bukvalno izvukla na iskustvo i individualni kvalitet pojedinaca; sigurno su u taboru Budućnosti dobro izanalizirali koncepcijsku slojevitost u taktičkoj postavci Vladimira Jovanovića, trenera FMP, s obzirom na to da će u subotu uveče imati jedan od najtežih izazova van Podgorice do kraja sezone (20.00).

Nema sumnje da će i u taborima Crvene zvezde i Partizana pomno pratiti razvoj dešavanja u Železniku i verovatno držati palčeve „panterima“ da kolege iz crnogorske prestonice kući isprate poražene u 11. kolu ABA lige.

Podgoričani u beogradsko predgrađe dolaze kao lideri na Jadranu sa samo jednim porazom i to od Primorske u hali Morača. FMP pak posvećeno čuva perfektan učinak u Železniku od početka sezone, u kojem su redom padali: Mega, Zadar, Igokea, Mornar….

Subotnji duel može se okarakterisati i kao susret najprijatnijih iznenađenja: Budućnost na startu sezone nije bila percipirana kao ekipa koja bi mogla plej-of da dočeka na prvom mestu, dok se o FMP govorilo kao o timu koji će se boriti za opstanak na Jadranu.

Situacija je trenutno takva da su Podgoričani statistički tim sa trećim najboljim napadom i najkvalitetnijom odbranom u regionu, a nameriće se na najefikasniju ekipu u ABA ligi koja u proseku ubacuje 86,2 poena.

Kakav napadački arsenal poseduju u Železniku dodatno opisuje činjenica da sa 21,3 asistencije po meču „panteri“ imaju najkolektivniju igru u napadu.

FMP je u dosadašnjem delu sezone jedino Mornaru kod kuće dozvolio da ubaci više od 80 poena, međutim defanziva je u suštini najranjiviji deo u igri ekipe koja ima čitav niz darovitih pojedinaca: Uskoković, Đoković, Đorđević, Pecarski, Radanov….

Budućnost bi trebalo da pripazi na mogućnost trenera Jovanovića da rotira svih 12 igrača i tako u kontinuitetu održava visok ritam.

FMP je jedna od retkih ekipa koja ima trojicu klasičnih plejmejkera (Pot, Đoković, Uskoković) koji zbirno u proseku ostvaruju oko 12 asistencija.

Trener Jovanović pritom preferira i kreaciju igre sa niskog posta, u čemu prednjači korpulentni i daroviti Turčin Okben Ulubaj (3,3 as).

Dan kasnije, košarkaše Crvene zvezde očekuje teško gostovanje u Zadru bez povređenog Lorenca Brauna, dok će Partizan ugostiti preslabu Cibonu.

Raspored i tabela

11. kolo

subota

Mornar – Mega 18.00

FMP – Budućnost 20.00

nedelja

Igokea – Primorska 12.00

Zadar – Crvena zvezda 18.00

Partizan – Cibona 20.00

Cedevita Olimpija – Krka 20.00

1. Budućnost 9-1

2. Cedevita Olimpija 8-2

3. Partizan 7-3

4. Primorska 7-3

5. Crvena zvezda 6-4

6. FMP 6-4

7. Mornar 5-5

8. Krka 4-6

9. Cibona 4-6

10. Igokea 2-8

11. Mega 2-8

12. Zadar 1-9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari