FSS pokrenuo istragu povodom sumnje da je meč Smederevo-Kabel namešten 1Foto: STARSPORT

Sumnje u nameštene mečeve prete da postanu svakodnevica srpskog fudbala. Predsednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije Žarko Stevanović potvrdio je za list Danas da je pokrenuta istraga povodom sumnji da je meč Prve lige između Smedereva i Kabela – 2:1 (0:1) namešten.

Sporna utakmica odigrana je u ponedeljak, a FSS je reagovao pošto je iz UEFA dobio dopis u kome se izražava sumnja zbog neobično velikog broja kladioničarskih uplata na preokret „iz dvojke u keca“ (da će gosti voditi u prvom poluvremenu, a na kraju pobediti domaćin).

Ulje na vatru dodatno doliva utisak da su odbrana i golman Kabela previše naivno primili oba gola u drugih 45 minuta, kao i to što je trener gostiju na poluvremenu promenio čuvara mreže.

Zanimljivo je i da je Kabel zbog tri izvršene izmene već u 58. minutu ostao na terenu sa igračem manje jer je jedan defanzivac zbog povrede napustio igru. Pojedini igrači drugih klubova Prve lige Srbije su prema nezvaničnim saznanjima Danasa javljali u ponedeljak svojim prijateljima da se na taj meč treba kladiti na „iz dvojke u keca“.

Prvi čovek Disciplinske komisije nije za naš list mogao da iznese detalje prijave protiv smederevskog i novosadskog kluba, ali je najavio da će slučaj biti što pre rešen.

Za to vreme u Smedrevu i Kabelu tvrde da nemaju pojma o istrazi protiv njih. U Kabelu je za naš list rečeno da njihova ekipa nije učestvovala u sumnjivim radnjama, ali nam ipak nije omogućeno da pričamo sa predsednikom kluba. Prvi čovek Smedereva Zoran Lončar takođe je naveo da njegov klub nije učestvovao u nečasnim radnjama, te da za zbog toga ni ne očekuje da će bilo ko odgovarati.

– Ništa ne znam o tome osim iz medija. Nama nije stiglo nikakvo obaveštenje ni o istrazi, niti išta znamo da je UEFA slala bilo kakav dopis FSS. Iskreno ni ne verujem da će se išta dogoditi tim povodom. Zbog toga sada ne mogu ništa više da vam kažem – rekao je za Danas predsednik FK Smederevo 1924 Zoran Lončar.

Sumnja u namešten meč dolazi u zao čas po srpski fudbal, pošto je zbog kardinalnih sudijskih propusta još uvek pod lupom nekoliko mečeva Superlige.

Podsetimo da je FSS po prijavi UEFA prošle sezone reagovao na sumnje u nameštanje nekoliko mečeva Superlige i Prve lige Srbije. Proleter iz Slane Bare kažnjen je samo novčano (2,5 miliona dinara) zbog nameštanja utakmice protiv Radničkog iz Niša – 1:2 u kojoj je takođe viđen preokret (iz keca u dvojku).

Zanimljivo je da ekipa sa „Čaira“ nije sankcionisana, pa je na kraju ispalo da su igrači Proletera sami od sebe odlučili da prepuste pobedu klubu koji je na kraju sezone bio vicešampion Superlige. Podsetimo, nedavno je i bivši trener Radničkog i sadašnji strateg Vojvodine, Nenad Lalatović, zapretio u Nišu da će „reći sve o svakoj nameštenoj utakmici“, ali je kasnije promenio iskaz kako je tu pretnju čelnicima kluba sa „Čaira“ uputio u afektu.

Prošle sezone je FSS zbog nameštanja novčano kaznio i Dinamo Vranje (1,5 milion) i Sinđelić (2 miliona), dok su Zemun, Inđija i Budućnost iz Dobanovaca dobili opomene, koje su pretpostavljamo trebale da deluju preventivno da ne „šteluju“ buduće utakmice.

FSS je u maju ove godine na Skupštini doneo zaključak da će novčano biti kažnjen svaki klub za koji UEFA dojavi da je odigrao sumnjiv meč, a da će na drugu i naredne dojave biti izrečene teže kazne (oduzimanje bodova, selidba u niži rang, udaljavanje iz fudbala odgovornih lica).

Sudija sa liste FSS bio u upravi kluba

Prošle godine je u Upravni odbor Smedereva bio imenovan i sudija sa liste FSS Zoran Široki, ali je on ubrzo podneo ostavku na svoju funkciju zbog sukoba interesa.

– To je bila moja greška jer sam ga imenovao u Upravni odbor ne znajući da ipak neće moći da nam pomogne. Nemojte zameriti zbog toga, ja sam bivši fudbaler i sada kao direktor želim da pomognem. Široki je odmah po saznanju da je u sukobu interesa napustio klub – rekao je predsednik FK Smederevo 1924 Zoran Lončar.

Igrači Kabela podržali Ratka Mladića

FK Kabel je u žižu šire javnosti dospeo pre dve godine kada su igrači na meč Vojvođanske lige protiv Slavije izašli u majicama sa likom Ratka Mladića, generala vojske Republike Srpske koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine. Uprava Kabela tada je navela da ne zna ko je igračima dao sporne majice, dok niko od fudbalera nije imao objašnjenje za to zašto su podržali generala kome je tih dana bila izrečena prva presuda u Hagu.

Nikad rešena „Vračarska misterija“

FSS nikada nije javno objavio zaključak istrage u vezi sa mečom između OFK Beograda i Crvene zvezde – 2:6 (2:0), odigranog na stadionu Obilića na Vračaru 2015. godine. Zvezdan Terzić je tada tek počeo da pravi novu Zvezdu, ali su dva gola u prvom poluvremenu njegovog bivšeg kluba ozbiljno uzdrmala temelje ekipe sa trenerom Miodragom Božovićem, koga je tog leta u Beograd na potpis sa crveno-belima dovezao avion Vlade Srbije. Mediji su tada objavili da je Terzić na poluvremenu upao u svlačionicu OFK Beograda i urlao na igrače, ali je on to demantovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari