"Po propisima FIFA Zvezda nije dužna da plaća Bahara dok je izraelski trener bez kluba": Šta ljutica Barak može da očekuje iz Ljutice Bogdana? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

S Marakane nas uveravaju da se Crvena zvezda, iako neminovno i prevremeno zbog izneverenih očekivanja, rastala s Barakom Baharom prijateljski, a iz njegove domovine Izraela nas zapljusnu vesti o razmiricama sa srpskim fudbalskim šampionom, koje će se rasplesti u sudskom sporu.

Bahar je predao tužbu protiv crveno-belih Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA), što je potvrdio njegov advokat.

U ime kluba ovaj put se oglasio predsednik Svetozar Mijailović, koji tvrdi da je izraelski trener namiren i da mu se, kao i njegovim saradnicima u Zvezdi, koji su takođe presavili tabak, mesečna primanja redovno isplaćuju.

Od ranije stoji obrazloženje generalnog direktora Zvezdana Terzića da će Baharu plata iz Ljutice Bogdana ići sve dok ne pronađe novi klub.

U izjavi za Danas Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije „Nezavisnost“, ističe da je praksa ipak drugačija.

– Pod pretpostavkom da je Bahar kao stranac u ugovor sa Crvenom zvezdom stavio da je za eventualni spor nadležna FIFA, onda klub nije dužan da mu daje mesečne plate dok ovaj ne ostvari sledeći angažman, jer FIFA nema takvu odredbu u svojim pravnim regulativama o pravima trenera. Čak i da se Bahar ugovorom poziva na nadležnost Fudbalskog saveza Srbije, može da se obrati Svetskoj fudbalskoj federaciji zato što je Veće za rešavanje sporova FSS trenutno u blokadi i ne funkcioniše. „Slučaj Bahar“ je školski primer  da se pravne regulative FSS za trenere razlikuju od standarda FIFA i nisu s njima usklađene – predočava Poledica.

"Po propisima FIFA Zvezda nije dužna da plaća Bahara dok je izraelski trener bez kluba": Šta ljutica Barak može da očekuje iz Ljutice Bogdana? 2
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Opet, ukoliko Zvezda izričito tvrdi da će bivšem treneru plaćati do novog posla, znači li to da je upravo tako i predviđeno ugovorom, nezavisno od toga što je FIFA oslobađa te obaveze?

Poledica i dodatno objašnjava moguće načine da se razveže čvor.

– Tačno je da se ugovor može raskinuti u bilo kom trenutku ako postoji opravdan razlog. Ukoliko se ugovor raskine bez opravdanog razloga, strana koja to učini plaća kompenzaciju (naknada štete).. Sud donosi odluku kada utvrdi činjenično stanje. Iznos kompenzacije zavisi od dužine trajanja ugovora, prava na bonuse, nagrade itd… Bahar formalno može da potražuje sve naknade na koje bi imao pravo do kraja ugovora da nije smenjen, a ako u međuvremenu nađe posao i bude manje plaćen nego što bi bio u Crvenoj zvezdi, za taj iznos koji zaradi u drugom klubu biće umanjena kompenzacija kada se bude donosila odluka. To je standardna sudska praksa. Da pojasnim dodatno: ako je Bahar imao godišnju platu milion evra naredne tri godine u Crvenoj zvezdi, i u tom periodu bude radio u drugom klubu za godišnju platu od 300.000, Crvena zvezda će morati da mu za svaku godinu plati komenzaciju u iznosu od 700.000 godišnje. Ako bude radio za iste uslove kao u Crvenoj zvezdi, neće biti kompenzacije i neće dobiti ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari