Zbog ostavki blokiran rad Veća FSS koje treba da uzima igrače u zaštitu: "Časne i poštene sudije odolele pritiscima, a jednog kluba posebno" 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Veće za rešavanje sporova Fudbalskog saveza Srbije nalazi se u blokadi zato što su sve sudije koje su u to telo imenovani na predlog Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije podneli ostavke.

Kako piše u saopštnju za javnost Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN), razlog je to što su trpeli pritiske klubova, a Danas je nedavno pisao o tome i da su loše plaćeni za posao koji obavljaju, kao i da FSS pokušava da diskredituje Arbitražni sud jer nije u mogućnosti da utiče na njegov rad.

U svom saopštenju, koje prenosimo u celosti, SPFN čestita sudijama koje su podneli ostavke na „časti i poštenju“ jer nisu prihvatili naredbe da rade protivzakonito i mimo fudbalskih regulativa.

Ističe se i da će se od međunarodnih sportskih organizacija tražiti hitna intervencija i zaštita za igrače.

Nema uslova za tročlani sastav

“Veće za rešavanje sporova Fudbalskog saveza Srbije (VRS) sastavljeno je od osam arbitara, od čega su četiri imenovana na predlog SPFN kao predstavnika igrača i četiri na predlog Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije kao predstavnika klubova.

Svi arbitri VRS koje su imenovali klubovi podneli su ostavke čime je rad VRS blokiran i pravda za igrače je postala nedostupna.

VRS odluke može da donosi samo u tročlanom veću od arbitara koje su imenovali i predstavnici igrača i predstavnici klubova. Kako VRS u ovom trenutku više nema arbitara imenovanih od strane klubova, uopšte nije moguće oformiti veće za donošenje odluka i igrači su ostali zarobljeni, bez ikakvih prava – na raskid ugovora, isplatu zarađene naknade i slično.

Po saznanjima SPFN, iako je ostavka lični čin pojedinca, do blokade rada suda i ostavki arbitara sa liste koju su predložili klubovi je posledica konstantnog pritiska kojem su navedeni arbitri izloženi od strane klubova (jednog posebno, u poslednje vreme) i to je „trend“ od kako postoji ovaj sud.

Podsećamo, pre nekoliko godina je rad Arbitražnog suda takođe bio u blokadi iz sličnih razloga i proteklo je više od godinu dana do formiranja Veća za rešavanje sporova i ponovnog rada ovog tela.

Kucanje na vrata FIFA i UEFA

Zbog svega navedenog, a isključivo da bi zaštitili igrače, SPFN će se odmah obratiti našoj matičnoj kući FIFPRO kao i svim međunarodnim sportskim organizacijama, pre svega FIFA i UEFA, da tražimo njihovu neodložnu intervenciju pošto tako nešto ne možemo da ostvarimo kroz Fudbalski savez Srbije, koji nije stao u zaštitu arbitara i zaštitu prava“, stoji u saopštenju Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

Danas je pisao o slučaju mladog golmana Crvene zvezde Jovana Miladinovića, koji je tražio žaštitu pred Većem za rešavanje sporova, ali slučaj nije mogao da bude rešen, pošto su sudije Miloš Stanić i Uroš Zeković podneli ostavke jer su trpeli pritiske da spor reše u korist kluba, iako po propisima mladi čuvar mreže ima pravo da ga napusti.

Od kad je Veće počelo da radi krajem 2021, pre Stanića su ostavke podneli Rade Đapa i Gavrilo Rajević, dvojica predsedavajućih, a osim Zekovića sud je napustio i arbitar Uroš Novaković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari