"Odlučeno je da se to dete Jovan Miladinović uništi": Šta se desi kad Zvezdan Terzić umesto golmanskog dragulja vidi zlatnu koku? 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Šesnaestogodišnji golman Crvene zvezde Jovan Miladinović traži žaštitu od sopstvenog kluba pred Većem za rešavanje sporova Fudbalskog saveza Srbije, ali je Veće počelo da se kruni.

Miloš Stanić, koji je na mesto predsednika te komisije postavljen pre samo četiri meseca, podneo je neopozivu ostavku da ne bi učestvovao u sečenju čvora.

Osim njega sidro je digao i sudija Uroš Zeković, koji je takođe bio jedan od trojice članova Veća za „slučaj Jovan Miladinović“.

Obojica su imenovani na predlog Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije.

Najlepši poklon za 16. rođendan

Nezvanično se može saznati da su i jedan i drugi trpeli pritiske da spor reše u korist Crvene zvezde, iako po propisima mladi čuvar mreže ima pravo da je napusti.

Kako mediji pišu u poslednjih nekoliko meseci, Miladinović je jedan od najtalentovanijih evropskih golmana u svojoj generaciji.

Na zimskim pripremama crveno-belih pre godinu u Turskoj trener Miloš Milojević mu je ukazao šansu u drugom poluvremenu meča s Dinamom iz Tbilisija. Dva dana ranije Miladinović je napunio 16.

"Odlučeno je da se to dete Jovan Miladinović uništi": Šta se desi kad Zvezdan Terzić umesto golmanskog dragulja vidi zlatnu koku? 2
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Međutim, Zvezdin generalni direktor Zvezdan Terzić tražio je od njega da se odrekne menadžera Igora Gluščevića, nekadašnjeg golgetera Mogrena i Vojvodine, koji se u inostranom fudbalu najviše istakao u Utrehtu.

Pošto Miladinovićev otac nije hteo da čuje za to, njegov sin je iz hira vraćen u kadetski tim za koji nije registrovan, onemogućeno mu je da brani, čak i da trenira sa ekipom.

Izbačen je iz reprezentacije, a poručeno mu je i da će mu “karijera biti uništena”.

Zbog svega toga se mladić, koji je rođen u Kraljevu 2007, obratio pre dva meseca Veću. Zavapio je da ga klub zlostavlja, zahtevajući da po tom osnovu dobije raskid ugovora.

Veliki rizik za male pare

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, kaže za Danas da su po njegovim saznanjima Stanić i Zeković pošteni ljudi, koji bi rešili ni po babu ni po stričevima.

– Taj predmet će na kraju svakako završiti na Sudu za arbitražu u sportu (CAS) u Lozani, tako da je bilo besmisleno vršiti pritisak. Arbitri u Veću imaju naknadu od 30-40 evra po presudi i verovatno smatraju da zbog tog novca ne vredi da sebe dovode u situaciju da im se sutra neko sveti – smatra Poledica.

Od kad je Veće počelo da radi krajem 2021, već trojica predsedavajućih su podneli ostavke.

– Pre Stanića otišli su Rade Đapa i Gavrilo Rajević. Pre Zekovića sud je napustio i arbitar Uroš Novaković, što znači da od osmorice za manje od dve godine čak petorica nisu više u Veću. To jasno upućuje da se tu nešto loše dešava. Taj sud je jedini organ FSS na koji ljudi iz Saveza nemaju uticaj i odluke se očigledno donose pošteno, pa zato traže način da ih diskredituju – upućuje predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera.

Sve se vrti oko novca

Poledičine informacije ukazuju da je odlučeno da se karijera Zvezdine golmanske nade sputa.

– Naš sindikat nije želeo zvanično da se oglašava, jer nemamo sve informacije i vrlo smo oprezni u komunikaciji sa FSS, ali ono što znam jeste da je odlučeno da se to dete uništi. Iz razgovora sa ljudima iz struke sam čuo da od kad se igra fudbal u Srbiji nisu imali talenat na tom nivou. Kažu da je on golman za najveće svetske klubove. I pored ovih ostavki sud ima dovoljno arbitara da može da donese odluku u tom predmetu, iako je procedura usporena – objašnjava Poledica.

Sve se, sva je prilika, vrti oko novca.

– Ovde treba da se postavi pitanje zašto je to dete podnelo zahtev za raskid ugovora, jer se njegov agent i ranije javno oglašavao nedvosmisleno tvrdeći da Terzić vrši pritisak na Miladinovića. Suština je da oni vide veliku zaradu u njemu i bore se da dođu do tog novca.

Poledica dodaje i da se na ovom primeru vidi kakvo je stanje u FSS.

– Ne shvatam zašto Savez sve vreme pokušava da diskredituje taj sud koji daje neku ozbiljnost i njima. To je mesto na kojem svako ima jednaka prava i gde se donose odluke kad neko ne poštuje odredbe ugovora. Da ponovim, već su petorica od osam članova Veća podneli ostavke i to treba da aktivira alarm da se nešto strašno dešava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari