Zvezda i Zenit: Istorija oktroisanog državnog bratstva 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dva dana posle prijateljskog fudbalskog susreta Rusije i Srbije na Dinamovom stadionu u Moskvi 21. marta 2024, koji će našoj reprezentaciji da posluži kao test za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (14. jun-14. jul), na beogradskoj Marakani sastaće se višestruki uzastopni klupski prvaci dve zemlje.

Zenit će 23. marta biti gost Crvene zvezde.

Treneri Vladan Milojević i Sergej Semak imaće na raspolaganju ono što im ostane od tima u terminima za utakmice državnih selekcija.

Putin na Marakani

Na isti datum 2011, pred oko 20.000 gledalaca, među sobom su se ogledali Zvezdini i Zenitovi omladinci. Tada je ozvaničeno državno bratstvo dva kluba pod skutima ruskog naftnog giganta Gasproma, generalnog sponzora i jednih i drugih, Zenita od decembra 2005, a Zvezde od jula 2010.

U duhu međudržavne saradnje, u kojoj je tih godina Rusija Srbiji bila jedan od proklamovanih stubova spoljne politike, a Srbija Rusiji interesna zona sa zastavicom pobodenom u NIS, podmlatke su zajedno posmatrali predsednici dve vlade. Stigli su u ložu početkom drugog poluvremena, ali su videli oba gola.

Mirko Cvetković je bio domaćin Vladimiru Putinu, koji je došao u posetu našoj zemlji.

Obojicu su predusretljivo ugostili predsednik Fudbalskog kluba Crvena zvezda Vladan Lukić i predsednik Sportskog društva Petar Škundrić, stari kadar SPS-a, ovlašćeni srpski potpisnik ugovora o prodaji NIS-a u Moskvi 2008, koji samo što je ostao bez ministarske fotelje zbog ukidanja Ministarstva rudarstva i energetike i pripajanja energetskog sektora resoru za infrastrukturu na čelu sa Škundrićevim partijskim drugom Milutinom Mrkonjićem.

Zvezda i Zenit: Istorija oktroisanog državnog bratstva 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I konačan rezultat meča je bio prijateljski – 1:1. Zvezdin naraštaj je poveo, Zenitov je izjednačio. Danas ti igrači imaju više od 30 godina (braća Srnić, Stojković, Čaušić, Spajić, Kovačević…).

 

Putin je doživljavao ovacije poklonika njegovog lika i dela među domaćom publikom.

Aleksandar Vučić, opozicioni političar, zamenik predsednika SNS, utakmicu je posmatrao sa zapadne tribine.

Potisnute bratske veze sa Spartakom

Zvezdini učestali susreti sa Zenitom poslednjih godina stavili su u senku bratstvo po istim bojama i istoj veri sa Spartakom iz Moskve, kojem su u korenu kumovali navijači.

Beogradski tim, oslobođen obaveza u Evropi jer ga je UEFA izopštila u toj sezoni zbog finansijskih prestupa, uveličao je slavlje Spartaka u septembru 2014. na otvaranju stadiona Otkriće. Moskovski crveno-beli su se najzad skućili, prethodno dočekujući protivnike u nacionalnoj areni Lužniki, najvećoj u zemlji.

Prijateljski susret je završen 1:1. Zvezdu je vodio Nenad Lalatović, a gol je dao Luka Jović, koji još nije imao punih 17.

Gostoprimstvo je uzvraćeno u martu 2017. Trener crveno-belih, koji su preko Gelora Kange i Nemanje Milića preokrenuli na 2:1, bio je Miodrag Božović.

Postsovjetski Zenit

Zenit, šampion SSSR iz Lenjingrada 1984, postepeno se izgrađivao u poslesovjetsko doba.

Jedno vreme drugoligaš, znake života je počeo da daje s povratkom u najbolje društvo 1996. Tri godine kasnije osvojio je ruski kup.

U središte pažnje naše fudbalske javnosti dospeo je upravo kao Zvezdin protivnik. Sreli su se u prvom kolu Kupa UEFA 2004, što je, zapravo, bila poslednja borba za mesto u takmičenju po grupama.

Ranije se o timu iz Sankt Peterburga čulo samo kad se sastajao sa srpskim klubovima na zimskim pripremama.

U goste, na Lenjinov stadion, dolazili su mu, istina, i jugoslovenski prvoligaši.

Sarajevski Železničar s trenerom Ivicom Osimom je pobedio u julu 1979. s 1:0 golom Hajrudina Saračevića iz penala, a zagrebački Dinamo s Miroslavom Blaževićem je igrao 0:0 u februaru 1987.

U februaru 2002, recimo, Zenitovi sparing-partneri su bili Vojvodina i Sartid. Neposredno uoči odlaska na Kipar pristupila su mu tri srpska igrača. Half Milan Vještica je stigao baš iz Novog Sada, kreator igre Vladimir Mudrinić je pre toga igrao u smederevskom timu, a napadač Predrag Ranđelović je prešao iz CSKA iz Moskve.

Novosadski crveno-beli su savladani s 3:1, a Sartid je dvaput stizao vođstvo Rusa (2:2). Mudrinić je prvi zatresao mrežu na oba meča.

Sledeće zime, takođe na Kipru, Rad je bio tvrd orah. Izgubio je s 1:0. Vještica je dobio šansu, Ranđelović nije, a Mudrinić je dat na pozajmicu nazad u Sartid.

To je bilo u ono proleće kada su Smederevci efektnim pogotkom Marka Pantelića u 110. minutu šokirali Zvezdu na Partizanovom stadionu u finalu kupa (1:0). U jesen 2004, po rastanku sa Zenitom, Mudrinić je došao na Marakanu.

Brat bratu smenio i trenera i predsednika

Crveno-beli su bili prvaci Srbije i Crne gore za 2004. U trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona njihov perspektivni tim je savladao PSV u Beogradu s 3:2, ali je zatim u Ajndhovenu potučen do nogu s 5:0.

Zveda je popravni ispit imala u drugostepenom takmičenju. Smatralo se da je dobila rivala po meri.

Zenit je tada dosegao najviše po padu komunizma. Bio je viceprvak za 2003 (u Rusiji se prvenstvo još igralo u jednoj godini, koja je bila merodavna za njene učesnike u evrokupovima za sledeću sezonu). Imao je samo tri boda manje od CSKA.

U Sankt Peterburgu su se kovali veliki planovi. Prvi put je za trenera doveden stranac. S Čehom Vlastimilom Petrželom je osvojen Kup ligaša. Zenit je ostao jedini pobednik jer takmičenje nije zaživelo.

Sve su to bili pomaci u odnosu na 2002, kad je zauzeto treće mesto u ligi, a u finalu kupa je pretrpljen poraz protiv moskovskih armejaca (2:0).

Zvezda, uzdrmana debaklom u Holandiji i poljuljana unutrašnjim nemirima, nokautirana je s 4:0 na Petrovskom (od 1992. stadion se više nije zvao po Lenjinu). Na patos ju je poslao Zenitov daroviti dvojac Andrej Aršavin (23), dvostruki strelac, i Aleksandar Keržakov (22), koji će imati zapažene karijere.

Revanš je bio formalnost, ali ga Ljupko Petrović, trener evropskog prvaka 1991, drugi put povratnik na Marakanu, nije dočekao. Platio je ceh.

Milovan Rajevac je bio samo privremeni trener. Za revanš već je postavljen Ratko Dostanić, ali je Petržela i njega nadmudrio. Ruski tim je pobedio i u Beogradu – 2:1.

Zvezda i Zenit: Istorija oktroisanog državnog bratstva 3
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Ogorčeni navijači su krivca našli u Draganu Džajiću, legendi kluba, koji je doživeo da se zvezdaši okrenu protiv njega. Pod pritiskom tribina napustio je prededničko mesto.

Zenit je dosegao zenit u evropskim okvirima kroz četiri godine. Idući od drugog kola kvalifikacija, u rukama holandskog trenera Dika Advokata se probio 2008. do trofeja u Kupu UEFA.

U polufinalu je na svom stadionu s 4:0 preslišao i veliki Bajern. U finalu, na igralištu Mančester sitija, savladao je Rendžers s 2:0.

Na meču za Superkup Evrope, na stadionu Luj Drugi u Monaku, bio je neustrašiv i protiv evropskog prvaka Mančester junajteda. Štoper engleskog velikana Nemanja Vidić je postigao samo utešni pogodak – 2:1.

Da li će izdržati Ivić?

Danas je Zenit devetostruki ruski prvak, a petostruki uzastopce. Državi je čedo sa Neve i najveći adut u konkurenciji s gigantima sa Zapada kao što je to u sovjetsko vreme možda bio kijevski Dinamo.

U drugom redu su moskovski klubovi kao potisnuti feudi, ali svakako s vlastelinima koji su naslonjeni na Putinov establišment.

Zato posebno svetlo i pada na Krasnodar, ovosezonsku izdvojenu sliku ruskog fudbala, koji pod vođstvom Vladimira Ivića zimuje na prvom mestu, s dva boda više od šampiona, svog prvog pratioca.

Prvenstvo se nastavlja 3. marta.

Hronologija bratstva

27. januar 2007.

Zimske pripreme (Marbelja)

C. zvezda – Zenit 2:0

(Trišović 45, Ailton penal 90)

Zvezda je pod trenerom Dušanom Bajevićem obavila zimske pripreme na Obali sunca. U Marbelji na španskom Sredozemlju savladala je i Šahtjor (2:1) i Lucern (3:1) i Zenit (2:0). Za kormilom tima iz Sankt Peterburga je bio Holanđanin Dik Advokat, koji ga je u nastupajućoj sezoni doveo do prvog naslova prvaka u Rusiji.

Golove za crveno-bele su dali levi bek Aleksandar Trišović i brazilski napadač Ailton, koji je bio zašao u 34. godinu.

Golman Saša Radivojević je na početku drugog poluvremena odbranio penal Turčinu Fatihu Tekeu, koji je od 46. minuta dobio priliku umesto Andreja Aršavina.

Ni mesec i po kasnije Bajević je napustio Zvezdu. Navijači su se ogorčeno obrušili na njega zbog ubedljivog poraza protiv Vojvodine na Marakani (3:0).

Ostavio je tim u vođstvu, sa šest bodova više od drugoplasiranog Partizana. Njegov naslednik Boško Đurovski je uzeo duplu krunu.

7. februar 2018.

Zimske pripreme (Antalija)

C. zvezda – Zenit 0:1

(Jerohin 23)

Sledeće odmeravanje snaga slučilo se tek posle 11 godina. Bile su to prve zimske pripreme koje je sproveo Vladan Milojević.

Na Zenitovoj klupi je sedeo Italijan Roberto Mančini.

29. jun 2019.

Letnje pripreme (Bišofshofen)

C. zvezda – Zenit 0:1

(Azmun 38)

Prvi susret na letnjim pripremama, poslednjim koje je sproveo Milojević, pripao je ruskom timu, ali je njegov trener tada bio Sergej Semak, koji i dalje uživa poverenje.

Jedini strelac u austrijskom zimskom centru poznatom po turneji Četiri skakonice bio je iranski napadač Sardar Azmun.

Zvezda se drugi put uzastopce domogla Lige šampiona.

3. jul 2022.

Prijateljski meč (Soči)

Zenit – C. zvezda 2:1

(Mostovoj 53, Kasera 74 – Katai 80)

Zvezda i Zenit: Istorija oktroisanog državnog bratstva 4
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Uprkos sankcijama pod koje je zbog Putinove agresije na Ukrajinu pao i ruski sport, Crvena zvezda je prihvatila poziv da bude gost Zenita, ali na crnomorskoj obali, u Sočiju, na stadionu sagrađenom za Zimske olimpijske igre 2014. Tu su igrane i neke utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu 2018.

Generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić je izjavio da je odlazak kod braće iz Rusije u skladu sa stanovištem državne spoljne politike.

22. novembar 2022.

Prijateljski meč (Sankt Peterburg)

Zenit – C. zvezda 3:1

(Sutormin iz penala 61, Jerohin 67, Mantuan 74 – Mustafa 23)

Nepunih pet meseci kasnije Zvezda je ponovo bila Zenitov gost, ali u Sankt Peterburgu, na stadionu otvorenom 2017, koji je njoj bio nov.

Igrano je u predvečerje Mundijala u Kataru, kad su reprezentacije već bile na okupu. Zato crveno-beli nisu mogli da računaju na Milana Borjana, golmana Kanade, i na halfa Strahinju Erakovića, jednog od izabranika Dragana Stojkovića, koji je prošlog leta potpisao ugovor na četiri godine sa Zenitom.

4. jul 2023.

Turnir u Sankt Peterburgu

Zenit – C. zvezda 1:2

(Keiros 62 – Ivanić 40, Kraso iz penala 88)

Najzad se Zvezda obradovala pobedi protiv Zenita, ali i trofeju na njegovom letnjem turniru.

Postigla je pobede i protiv Fenerbahčea i protiv azerbejdžanskog Neftčija. I igrala je dobro, to nije sporno.

Zvezdaše je zahvatila euforija da će se s novim trenerom Izraelcem Barakom Baharom zaista načiniti pomaci u Evropi. U prolećni deo sezone Zvezdu će ka sedmoj uzastopnoj titulu voditi povratnik Vladan Milojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari