Dragan Stojković gleda napred u EP, a osvrće se na Katar i na Nemanju Vidića: "Prostakluk je govoriti javno o plati selektora" 1Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković je lane u ovo vreme još imao sveže utiske sa Svetskog prvenstva u Kataru, prvog u istoriji potkraj godine, gde je njegov tim bio ispod očekivanja euforične javnosti.

Na repu 2023. glavna tema je i u intervjuu za B92 odlazak državne selekcije na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (14. jun-14. jul), prvi put posle njegovih igračkih dana, što selektoru daje za pravo da bude zadovoljan jer se drži kontinuitet učestvovanja na najvećim takmičenjima, a i to se poslednji put desilo kad mu je na ruci bila kapitenska traka.

Dragan Stojković prvo želi da mu igrači budu zdravi, a u Kataru nije prošlo bez povređenih i rovitih.

Zato se i dalje s gorčinom seća da reprezentacija nije bila kadra da iznese takmičenje takvog intenziteta i da je to znao.

„Najvažnije je da budemo spremni u svakom smislu, jer samo tako možemo da se nadamo plasmanu u osminu finala. Englezi su ne smo potpuni favoriti u grupi već i za titulu, ali niko nema krila i niko ne leti. Na terenu smo 11 na 11“.

Stojković svestan da nam je odbrana ranjiva

I Stojković uviđa da je reprezentaciji odbrana slabiji deo od srednjeg reda i napada i da su mnogi golovi primljeni jeftino i naivno zbog nestabilnog poslednjeg bedema.

Da li je ključni razlog leži u viđenju da nam ne ide s tri igrača u halfovskoj liniji?

„Kada sam preuzeo reprezentaciji i analizirao na koga mogu da računam, odlučio sam se za sistem s tri beka, koji ide uz moju filozofiju igre. U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo to je funkcionisalo odlično. Srbija je bila izuzetno ofanzivna, dominantna, dinamična i davala je golove. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nismo bili na tom nivou, ali smo bili dovoljno dobri da se plasiramo, što je bio prioritet svih prioriteta. Da igra može da bude bolja – može. Da ima prostora za napredak – ima. Tome ćemo posvetiti i pripremne utakmice, već u martu u Rusiji i na Kipru, Na tome se radi i na treninzima. Nemojte da mislite da samo pričamo i ispijamo kafe kad se skupimo“.

Dragan Stojković gleda napred u EP, a osvrće se na Katar i na Nemanju Vidića: "Prostakluk je govoriti javno o plati selektora" 2
Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Piksi kaže da nema perfekcije u fudbalu i da su greške sastavni deo igre, ali da je svakko bolje da ih je što manje.

„U defanzivnom delu smo mogli i morali da budemo bolji. Morate da znate još jednu stvar, da ne postoji nijedan sistem koji može da vam garantuje uspeh. Postoje dva sistema: jedan je sa trojicom bekova i drugi je sa četvoricom u poslednjoj liniji. Ne postoji treći i nijedan vam neće biti garancija uspeha. Svaki sistem u fudbalu iziskuje poštovanje princima istoga. Postoje principi u defanzivnom i ofanzivnom smislu. Igrači moraju da imaju taj automatizam i da shvataju u datom momentu šta treba raditi, kako se braniti i kako napadati. Ta fudbalska inteligencija je jedna od glavnih i krucijalnih stvari u fudbalu. Ona, ustvari, pravi razliku“.

„To više nisam bio ja“

Stojković priželjkuje i da se u Nemačku ode bez opterećenja koja reprezentaciju pritiskaju sa strane, što je, isto, bio slučaj uoči Katara zbog borbe za prevlast u vrhu FSS.

„Sve one Skupštine, izbori i sve drugo, to je ostavilo traga na meni. Uticalo je mnogo. Shvatio sam da sve što sam do tada uradio do tada, nema veze, nije bilo bitno, već neke druge stvari. Nisam bio srećan zbog toga, a to se i videlo na meni. To više nisam bio ja. Ali, Bože moj… Moj fokus i koncentracija su kompletno preusmereni na A tim i jedva sam čekao mart i da počnu te kvalifikacije, da vratimo taj ‘dug’ i da se plasiramo na Evropsko. Ako uopšte i dugujemo narodu, pre svega, za Katar koji se desio“.

Piksi je kao selektor bio svedok i bitke za mesto predsednika FSS. Nemanja Vidić, protivkandidat fudbalskom establišmentu, povukao se iz trke, ali tad nije rekao poslednju reč u tinjajućem obračunu. Nedavno se bavio selektorovom platom.

„Što se tiče Nemanje Vidića, uz svo moje poštovanje prema njegovoj igračkoj karijeri… On ima svoje ambicije o ideji da postane prvi čovek fudbala, izabrao je svoj put, kako i zašto, to je njegova stvar i ne mešam se. Niti pomažem, niti odmažem. To su stvari koje mene apsolutno ne dotiču. U tom intervjuu koji je dao, ja nisam bio tema, jer nema razloga da budem. Ali, pominjanje tih finansijskih stvari totalno je deplasirano i vrlo pokazivanje nepoštovanja. I morao sam da odgovorim. Nisam hteo da ga napadam, već da kažem javnosti da to što je izjavio – nije istina. Ja znam šta je istina. A iznošenje takvih stvari i, uopšte, govoriti o finansijama je neprimereno. Nije lepo… To je prostakluk. To su stvari o kojima se ne govori“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari