TSC "kolateral" rovova iz kojih se gledaju Olimpijakos i grčka vlada: "Dobili smo 10 mesta, domaćin nemoćan da nam izađe u susret" 1Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Uoči poslednjeg kola fudbalske Lige Evrope objavljeno je da je TSC poslao pismo nezadovoljstva u UEFA.

Delovalo je pretenciozno saopštenje da je srpski vicešampion „zapretio“ da neće izaći na teren Olimpijakosovog stadiona „Karaiskakis“ ako se ostane pri odluci da se igra bez publike.

Navedeno je da su u Bačkoj Topoli kivni jer im je prijateljima kluba i ostalim članovima šire delegacije uskraćeno da posvedoče utakmici na jednoj od čuvenijih fudbalskih arena Starog kontinenta, a i pare će odleteti u vetar jer su troškovi puta već bili plaćeni (pominjalo se oko 100.000 evra).

TSC je naravno izašao na megdan. Iako je imao teorijsku šansu da pobedom ostane u Evropi, grčki velikan je i bez pomoći vatrenih navijača opravdao ulogu potpunog favorita u neposrednom duelu za treće mesto u grupi. S 5:2 se seli u Ligu konferencije.

„Sve vreme smo bili u kontaktu i sa domaćinom i sa UEFA, kako to i jeste običaj za evropsku utakmicu. I jedni i drugi su bili nemoćni, a naročito predusretljivi domaćin, jer je odluka da se igra pred praznim tribinama odluka grčke države, a ne fudbalske Unije. Pripalo nam je samo deset mesta. Možemo samo da žalimo što nismo igrali u pravom fudbalskom ambijentu kakav znamo da je na stadionu Olimpijakosa. Bilo bi to dragoceno iskustvo za naš tim“, rekao je za Danas generalni direktor TSC Palađi Sabolč, nekadašnji prvotimac kluba iz Bačke Topole.

Ispalo je da je TSC „kolateral“ rovova iz kojih se gledaju Olimpijakos i grčka vlada. Državni zvaničnici su zabranili da gledaoci prisustvuju utakmicama u zemlji Helena do 12. februara.

Mera je preduzeta posle navijačkog izgreda na odbojkaškom večitom derbiju između Olimpijakosa i Panatinaikosa onomad, u kojem je jedan navijač pirejskih crveno-belih povredio policajca, kome život i dalje visi o koncu.

Da li je „Karaiskakis“ žrtveno jagnje

Izgleda, međutim, da je samo Olimpijakos bio žrtveno jagnje za evropske mečeve.

Samo na nekoliko kilometara dalje od poprišta njegovog duela sa TSC Panatinaikos je pred oko 13.000 posmatrača dočekao Makabi iz Haife isto u Ligi Evrope i isto u direktnom okršaju za treće mesto (izraelski tim pobedio s 2:1).

Olimpijakos je u otvorenom pismu Vladi, u obraćanju punom ogorčenja, s pravom zapitao da li su njegovi navijači koji bi da dođu na fudbalsku utakmicu građani s ograničenim pravima.

U prilog tome se navedena dva primera. U dvorani „Melina Merkuri“, u kojoj se i desila nemila scena s nesrećnim pripadnikom organa reda, odigrana je uz prisustvo nekoliko stotina gledalaca utakmica Olimpijakosovog muškog odbojkaškog tima u Ligi šampiona. Predočava se da će ih mnogo više biti na meču košarkaške Evrolige u dvorani Mira i prijateljstva, gde nekadašnji prvak Evrope dočekuje Valensiju.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari