Berićet Mančester sitija: Šta je sve evropskom prvaku donela još jedna pobeda protiv Kopenhagena? 1Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Evropski prvak Mančester siti je obavio pola posla u osmini finala Lige šampiona pošto je savladao Kopenhagen u prvoj utakmici u Danskoj, a s 3:1 je pobedio i kod kuće u revanšu.

Pola posla za još jedan uspeh u ulozi potpunog favorita završio je pred svojom publikom očas golovima švajcarskog štopera Akanđija u 5. minutu i argentinskog krilnog napadača Alvareza u 9.

„Građani“ su prvi put tako rano stekli vođstvo s 2:0 u Ligi šampiona, a takva brzometna prednost u utakmicama na ispadanje nije viđena u poslednjih šest godina, kada je Juventus protiv Totenhema u prvom meču osmine finala u Torinu 2018. poveo preko Argentinca Gonzala Iguaina.

Londonski „pevci“ se tada nisu pokolebali već su napustili Apenine s remijem (2:2), ali za Kopenhagen to je bio preveliki zalogaj iako je u 29. minutu smanjio preko Norvežanina marokanskog porekla Eljunusija.

I treći pogodak engleskog prvaka na Etihadu pao je u prvom poluvremenu. Uoči odlaska na predah mrežu je zatresao Eljunusijev saigrač iz reprezentacije norveška gol-mašina Erling Holand, prvi sa 14 golova u svojih prvih 15 utakmica tzv. nokaut faze u Ligi šampiona.

Berićet Mančester sitija: Šta je sve evropskom prvaku donela još jedna pobeda protiv Kopenhagena? 2
Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Mančester siti je postao prvi tim u istoriji vodećeg klupskog takmičenja evropskog fudbala koji je na devet utakmica uzastopce kod kuće postigao po najmanje tri pogotka.

Poslednji put to mu nije pošlo za rukom u drugom kolu u takmičenju po grupama u prošloj, trijumfalnoj sezoni, mada je dortmundska Borusija bila savladana (2:1).

Još jedna pobeda protiv Kopenhagane mu je deseta uzastopna. Niska je krenula od preslišavanja Reala na Ostrvu s 4:0 u revanšu polufinala prošle godine, a nastavljena je i preko duela s Crvenom zvezdom ove sezone (3:1 na Etihadu, 3:2 na Marakani).

U istoriji Lige šampiona najviše uzastopnih pobeda ima Bajern – 15 2019-20 (i u njegovom đerdanu je Crvena zvezda).

Siti je rame uz rame s Bajernom (2013) i Realom (2014-15). Po devet ih ima Barselona (2002/03, 2014-15).

Evropski prvak ima i 30 utakmica uzastopce kod kuće bez poraza (28 pobeda, dva remija). Poslednji put je izgubio od Bazela (2:1) u revanšu osmine finala 2018, ali je sav posao bio završio s 4:0 u Švajcarskoj. Strelac jednog gola i tada bio je – Eljunusi.

Uspešniju seriju ima jedino Barselona – 38 mečeva na Nou Kampu, od septembra 2013. do novembra 2020.

sp;

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari