Iver-klada: Kako otac i sin iz golmanske loze Svilar zaslađuju odbranjene penale kao šećer iz Crvenke? (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/FEDERICO PROIETTI

Najgorči dan u istoriji Rome je 30. maj 1984.

Svi putevi vode u Rim, a trofej za evropskog fudbalskog prvaka nikada nije bio bliži večnom gradu nego pre uskoro punih 40 godina.

Bio je, zapravo, pod rimskim bregovima, ali je odatle otputovao na Enfild.

U finalu Kupa šampiona, upravo na Olimpijskom stadionu u glavnom gradu Italije, Liverpul je bolje izvodio penale od domaćeg tima.

Kolika je bila Romina tuga i koliko i dan-danas ta rana peče najbolje sebi mogu da predstave navijači Crvene zvezde: Šta da se na „Svetom Nikoli“ u Bariju 29. maja 1991, u noći najvećeg trijumfa crveno-belih, sreća s bele tačke osmehnula Olimpiku iz Marseja?

„Vučica“ je na prag finala vodećeg klupskog takmičenja evropskog fudbala stupila još samo 2018. I tada, u polufinalu, ostala je kratkih rukava u sudaru s Liverpulom,

U godini Zvezdinog podviga Inter je bio upešniji od nje u odlučujućim megdanima u Kupu UEFA, a prošle godine i Sevilja u finalu Lige Evrope u Budimpešti – na penale.

Jedini evropski trofej, ne računajući Kup sajamskih gradova 1961, uzela je pod vođstvom doskorašnjeg trenera Portugalca Žozea Murinja 2022, u prvom izdanju Lige konferencije.

U finalu u Tirani savladan je Fejenord s 1:0.

Iver-klada: Kako otac i sin iz golmanske loze Svilar zaslađuju odbranjene penale kao šećer iz Crvenke? (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Holandski velikan, koji za razliku od Rome ima titulu šampiona Evrope (1970), ostaje njen mušterija u dvorištu UEFA.

Italijanski tim je još jednom prošao dalje u međusobnim dulima u Ligi Evrope. Tako je bilo u šesnaestini finala 2015. i u četvrtfinalu prošle sezone, a i sada, u baražu za ulazak među 16 najboljih.

Na stadionu na kojm se posle Liverpula na penale radovao i Arsenal u osmini finala Lige šampiona 2009, najzad se bela tačka posrećila.

Junak Romine raodsti protiv Fejenorda je golman Mile Svilar, koji je odbranio šut Slovaka Hancka u drugoj seriji i Iranca Jahanbahša u trećoj. Tako je izvadio fleke koje je u drugom pokušaju domaćina ostavio najubojitiji Romin napadač Belgijanac Romelu Lukaku. I njemu je ukroćen udarac.

Iver-klada: Kako otac i sin iz golmanske loze Svilar zaslađuju odbranjene penale kao šećer iz Crvenke? (VIDEO) 3
Foto: EPA-EFE/FEDERICO PROIETTI

I u prvoj utakmici u Roterdamu i u revanšu bilo je 1:1.

 

Svilar (24), koji je stigao iz Benfike u leto 2022, i dalje je rezerva portugalskom veteranu Patrisiju (36), ali je u Ligi Evrope dobio punu šansu. Na golu je bio u svih osam utakmica.

 

Intervencijama je neodoljivo podsetio na svog oca Ratka (73), nekadašnjeg golmana Vojvodine i jugoslovenske reprezentacije, koji je odbranama penala urezan u sećanja i srca navijača Antverpena.

Belgijski tim, koji je prošle sezone postao nacionalni prvak posle 66 godina, a tako je stekao pravo da debituje u Ligi šampiona (prošao bolje jesenas od Zvezde jer je bar imao jednu pobedu u grupi, i to protiv Barselone u poslednjem kolu kod kuće s 3:2), uzeo je trofej u domaćem kupu 1992. u finalnoj utakmici s Mehelenom za pamćenje.

U osnovnom delu igre na Olimpijskom stadionu u Brižu bilo je 1:1, na produžetke 2:2, a posle 22 penala – 9:8.

U prve četiri serije Svilar je odbranio dva penala, ali su i dva njegova saigrača bili neuspešni.

U po šest sledećih pokušaja svi su bili hladnokrvni, a i Antverpenov napadač Dragan Jakovljević, takođe nekada u državnom timu „plavih“.

A onda je Svilar nadmudrio čuvenog belgijskog golmana Mišela Prudoma, a zatim je zaustavio šut Leija Klajstersa (njegova ćerka Kim višestruka teniska grend slem šampionka).

 

U magnovenju od sreće Ratko je prvo poljubio sudiju. Antverpen je uzeo prvi trofej posle te 1955, kada se domogao i duple krune.

 

U sledećoj sezoni, u Kupu pobednika kupova, Belgijanci su dogurali do finala s Parmom na Vembliju, ali su u prvom kolu jedva preživeli protiv Glenavona, amatera iz Severne Irske.

Na Ostrvu je bilo 1:1, a isto i u revanšu. Na penale – 3:1. Svilar je savladan samo prvi put. Sledeća tri šuta je odbranio.

 

Na golu je bio i u sledećem kolu protiv Admire Vaker. Mislilio se da je posao obavljen s 4:2 u Austriji, ali su u Belgiji gosti imali 4:2 posle 90 minuta, pa je presudio još jedan Antverpenov gol, u 97. minutu.

Predsednik kluba je bio besan zato što je Svilar, 42-godišnjak, primio četiri gola. Naložio je treneru da od sledeće runde šansu da Stevanu Stojanoviću, koji je u Antverp stigao posle trijumfa u Bariju, gde je njegov odbranjen penal Manuelu Amorosu u prvoj seriji bio od presudne važnosti.

Mali Dika je gol čuvao i u četvrtfinalu protiv Steaue i u polufinalu protiv moskovskog Spartaka, a i na starom Vembliju, gde je Parma pobedila s 3:1.

A Svilara seniora je sreća sa penala pratila od 1970.

Tada je s Crvenkom ušao u Prvu ligu.

U Drugoj ligi je igran baraž sa po dva najbolja iz četiri grupe. U Severnoj grupi Osijek i Crvenka su završili sa po 42 boda.

Crvenka se u polufinalu sastala sa Rijekom, prvom u Zapadnoj grupi. U gostima je bilo 0:0, u revanšu 2:2. Crvenka je kod kuće prošla dalje na penale s 4:3. Svilar je odbranio dva penala i dao je odlučujući gol.

Zatim je tim Bačke bio uspešniji i od kraljevačke Sloge: 3:0 pred svojom publikom, 1:3 u Kraljevu.

Svilar junior na ponos svog oca postaje prvi Romin golman koji se radovao na penale posle 1982, kada je „vučica“ jedino prethodno i prošla dalje u evrokupovima s bele tačke.

 

U drugom kolu Kupa UEFA odluka protiv Norčepinga pala je u Švedskoj (oba meča 1:0 za domaćine) – 4:2.

Romi se nije posrećilo ni u prvom kolu Kupa pobednika kupova protiv Saragose 1986. I jedan i drugi tim su pobedili na svom stadionu sa 2:0, a na Romaredi su zatajili Poljak Zbignjev Bonjek i Karlo Ančeloti u poslednja dva penala (4:3).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari